Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Frem fra glemselen og ring en venn, slikt kan bli den reneste suksess også i petanque. En gang i blant dukker det opp outsidere som legger inn og smeller til, og de gjør det så godt at de klatrer helt til topps. Vi gratulerer Tom Eirik Sundby, Trygve Fjerdingstad og Thor Eivind Kise med seier i Sesongpremieren 2. påskedag!

 

Skjønt, akkurat outsidere er kanskje å ta litt hardt i. Trygve Fjerdingstad og Thor Eivind Kise startet å spille petanque allerede i 16-årsalderen. Grusen hjemme på Hamar ble flittig brukt og gutta reiste Østlandet rundt i flere år før spillingen atter ble mer sporadisk.

Med i miljøet har de likevel vært hele tiden, også som landslagsspillere. Trygve deltok i Nordisk i Tampere i 2003. Sammen med barndomskompis Benny Bel-Lafkih og Jan Slevigen kom de på sjuendeplass. Thor Eivind på sin side, deltok i Nordisk i Kalundborg i 2008. Sammen med Benny og Robert Pettersen ble det en meget hederlig femteplass, faktisk bare noen fattige poeng unna semifinale. Helgen før hadde det samme laget vunnet NM i åpen trippel. Dette er første, og før Sesongpremieren, eneste norske turnering Thor Eivind har vunnet. Nå er det blitt totalt to, og Trygve har endelig fått sin første turneringseier.

Altså, spilleforståelsen er der, ferdighetene likeså. Rutinen er litt skrantende, men det er meldt om stort ønske og sterk vilje til å igjen spille hyppig. Ingenting er bedre enn det. Så selv om de ikke på noen måte er noen petanquenoviser, måtte de denne dagen likevel kalles outsidere med en rykende fersk makker. Tom Eirik Sundby hadde knapt nok rørt en petanquekule før han forsøkte seg i sin aller første petanqueturnering i Sinsenhallen i mars.

På sitt andre forsøk, under prestisjefylte og tradisjonsrike Sesongpremieren, bidro han på en imponerende måte til at laget hans gikk seirende ut av hele turneringen. Utvilsomt en sterk prestasjon! Som tilskuer var det gledelig å bivåne hans myke leggearm, hans økende forståelse av spilletaktikk og den nødvendige dose gentleman-holdning. – En dyd av nødvendighet i petanque. Under kyndig veiledning av langt mer rutinerte Trygve og Thor Eivind, gjorde han sin jobb og mer enn det. Trygve fulgte opp som allsidig mellommann, og Thor Eivind rettet knallharde skudd rett mot motstanderens kuler turneringen igjennom.

Ganske så overraskende, og samtidig ikke. Mest av alt gledelig. Det var derimot ingen enkel vei til topps. La oss se på turneringen under ett, pulje for pulje og kamp for kamp i sluttspillet.

(Se hele resultatlisten)

27 lag stilte til start. Litt færre enn man turte å håpe på kanskje, men like fullt ny innendørsrekord. Og nettopp dette med at Sesongpremieren måtte flyttes innendørs må nok ta det meste av skylden. Våryre petanquespillere er dessverre ikke alltid synonymt med snøfrie grusbaner. Det var rett og slett ikke mulig å avholde Sesongpremieren i Frognerparken dette årets 2. påskedag. Heldigvis kunne turneringen flyttes inn til Sinsenhallen, et så godt alternativ som mulig.

OPC-medlemmer og andre frivillige klargjorde baner kvelden i forveien, kaker ble bakt, baguetter ble smurt og folk gledet seg stort. Sesongpremieren er og blir noe helt spesielt, tross endring i spillested og det faktum at det slettes ikke lenger er årets første rankingturnering. Caroline Hovind var stødigheten selv i sekretariatet og tok ekstra utfordringer som manglende strøm og fraværende varme på strak arm. Ute skinte solen og varmet opp boblen vi befant oss i.

Med solen smelter også stadig mer snø og is utendørs, det er nok ingen hemmelighet at de aller fleste av oss er glade for at vi nå, helt eller delvis, trygt kan trekke oss ut fra hallene. – Men vi hadde en riktig fin dag, absolutt.

Tilbake til spillingen. 27 lag ble delt inn i seks firelagspuljer og en pulje med tre lag. De to beste fra hver pulje, i tillegg de to beste treerne, gikk videre til sluttspill. Utslagne lag kunne for øvrig delta i en B-turnering, noe bare fire lag takket ja til . Slik gikk det i de ulike puljene:

Pulje A

To landslag, et fransk lag og et Follolag. De to førstnevnte vant suverent i første runde, 13-0 og 13-1, men bare det ene fulgte opp. Johnny Skjørberg, Ronny Gudmundsen og Kjell Rune Karlsen ble suverene puljevinnere med tre seiere og hele 30 i pluss . De resterende tre lagene hadde alle en seier hver, men damelandslagets Hanne Arnesen, Maija Juva og Marianne Myrbråten hadde best score og var dermed klare for sluttspill.

Pulje B

Fire rene klubblag i kamp: FPK, BFII, OPC og GPK, hvorav sistnevntes Gabriel Bel-Lafkih, Leif Høgberg og Joachim Hågensen fikk full pott med 21 i pluss. Også her endte de resterende lagene med en seier hver. Best ut av dette kom Follos Espen Hallen, Andero Kelu og Atle Smeby.

Pulje C

En tett og hard pulje på papiret, og også i realiteten. Poengene ramlet inn i de fleste kampene. Noe overraskende var det å se at Sven Kolstad, Knut Lomsø og Vidar Hauger nærmest overkjørte favorittene Tom Johansen, Herman og Roger Støa fra Økern samt landslagsspillerne Signe Hovind, Roger Johansen og Ståle Baksetersveen. Sistnevnte trio hadde til da to strake seiere og var uansett sikret avansement. Ute var derimot Larry Young, Odd Porsmyr og Atle Andersen, tross fattige minus fem i score.

Pulje D

Her må det være tillatt å si at favorittene gikk videre, selv om det spøkte litt for Marius Breimo, Bastien Testaniere og Morten Torp, en av turneringens absolutte forhåndsfavoritter. Med 12-13 i første kamp måtte de vinne de to siste for å gå videre. Andre runde gikk etter planen, men tredje og siste (for øvrig mot Tom Eirik, Trygve og Thor Eivind) holdt på å ødelegge alt. 13-12. Tre av tre mulige seiere gikk til Ellen og Steinar Andersen, for anledningen i trespann med Lars Storaker Bruu. Det skulle vise seg å holde også for GPK-trioen. Med 3 i plusscore sikret de seg plass i sluttspillet, som et av to heldige treerlag.

Pulje E

Utvilsomt tett også her, selv om OPCs Lars Bentsborg, Jean Jacques Razaka og Ulf Lundby måtte tåle favorittstempelet. Med seg til sluttspillet fikk de klubbkompisene Svein Bruu og Michel Rey som spilte med Mario Rodriguez fra GPK. Sistnevntes klubbkamerater Arne Olsen, Kristjana Møller og Reidun Johansen endte som de to nevnte lagene med to seiere, men hadde noen få scorepoeng for lite. Det holdt likevel til å bli blant de to beste treerne!

Pulje F

Når vi først snakker om tette puljer er dette selve kremeksempelet: Etter to runder hadde alle de fire lagene en seier hver... og alle oppgjørene hadde endt 13-10. Enkel matematikk tilsa at vinnerne av tredje runde var sikret åttendelsfinale

- cocaine What is sildenafil? apply a negative pressure to the pendulous penis, thus.

. Et landslag gikk videre, mens det andre røk ut. Benny Bel-Lafkih, Rune Kristoffersen og Ole Hågensen vant 13-4 over HPKs Helge Skjørberg, Hans-Eirik Røneid-Hansen og Peter Häring, mens Follos Marius Wang og Martin Barker sammen med GPKs Magnus Utgård slo landslagets Lisbeth Fossen, Ranu Homniam og Eli Gjengstø 13-8.

Pulje G

Turneringens eneste walkover-pulje. Alle vant, alle tapte og ingen fikk alt for mye i score... Puljevinnerne ble Holmestrands Birger O. Hansen, Bjørn Arne Nordhagen og Ole Rudshaug med + 2 i score. Et annet Holmestrand-lag var også videre: Jan Åge Paulsen, Harald Tronrud og Daniel Hushovd, klinket til med + 1 i score.

Sluttspillet

Sluttspillet illustreres best med rene fakta, her er samtlige resultater:

Åttendelsfinaler

Marius Wang, Martin Barker, Magnus Utgård (3-13) Signe Hovind, Ståle Baksetersveen, Roger Johansen
Ulf Lundby, J J Razaka, Lars Bentsborg (13-2) Marius Breimo, Bastien Testaniere, Morten Torp
Harald Tronrud, Daniel Hushovd, Jan Åge Paulsen (10-13) Andero Kelu, Espen Hallen, Atle Smeby
Arne Olsen, Kristjana Møller, Reidun Johansen (6-13) Johnny Skjørberg, Kjell Rune Karlsen, Ronny Gudmundsen
Tom Eirik Sundby, Thor Eivind Kise, Trygve Fjerdingstad (13-9) Sven Kolstad, Vidar Hauger, Knut Lomsø
Benny Bel-Lafkih, Rune Kristoffersen, Ole Hågensen (13-9) Ellen S. Andersen, Steinar Andersen, Lars S. Bruu
Hanne Arnesen, Marianne Myrbråten, Maija Juva (3-13) Gabriel Bel-Lafkih, Leif Høgberg, Joachim Hågensen
Mario Rodriguez, Svein Bruu, Michel Rey (11-13) Birger O. Hansen, Ole Rudshaug, Bjørn Arne Nordhagen

- Ingen store overraskelser i kampene. I utgangspunktet jevne oppgjør ble gjerne nettopp jevne. Forhåndsfavoritter måtte gi tapt for andre forhåndsfavoritter.

Kvartfinaler

Signe Hovind, Ståle Baksetersveen, Roger Johansen (13-3) Ulf Lundby, J J Razaka, Lars Bentsborg
Andero Kelu, Espen Hallen, Atle Smeby (2-13) Johnny Skjørberg, Ronny Gudmundsen, Kjell Rune Karlsen
Tom Eirik Sundby, Thor Eivind Kise, Trygve Fjerdingstad (13-10) Benny Bel-Lafkih, Rune Kristoffersen, Ole Hågensen
Gabriel Bel-Lafkih, Leif Høgberg, Joachim Hågensen (8-13) Birger O. Hansen, Ole Rudshaug, Bjørn Arne Nordhagen

- Far og sønn Bel-Lafkih endte med dette på delt femteplass og junior har høstet sine første rankingpoeng for året. Likt på tabellen endte også lillebror og storebror Hågensen, mens OPC storspillere fra E-cup-kvalifiseringen måtte takke for seg i kvartfinalen.

Petanquespillere beholder barnet i seg lengre enn folk flest. Johnny Skjørberg, Kjell Rune Karlsen og Ronny Gudmundsen oppfører seg uvanlig ungt foran kamera.

Semifinaler

Signe Hovind, Ståle Baksetersveen, Roger Johansen (5-13) Johnny Skjørberg, Ronny Gudmundsen, Kjell Rune Karlsen
Tom Eirik Sundby, Thor Eivind Kise, Trygve Fjerdingstad (13-11) Birger O. Hansen, Ole Rudshaug, Bjørn Arne Nordhagen

- Rent landslagsoppgjør og et mer overraskende oppgjør, i alle fall spillermessig, i hver sin semifinale.

Bronsefinale

Signe Hovind, Ståle Baksetersveen, Roger Johansen (13-7) Birger O. Hansen, Ole Rudshaug, Bjørn Arne Nordhagen

- Med seier i den nest gjeveste finalen befestet Roger sin plass som leder av spillerrankingen, og Signe klatret kraftig opp og er nå beste kvinnelige spiller.

Finale

- Tom Eirik Sundby, Thor Eivind Kise, Trygve Fjerdingstad (13-7) Johnny Skjørberg, Ronny Gudmundsen, Kjell Rune Karlsen

Vi bøyer oss i støvet, gratulerer til GPKs overraskelseslag!

- Med gratulasjonen følger en sterk oppfordring om å delta allerede i neste turnering: Petanque Club Hølen inviterer til Vårturnering på Brandstad Stadion 20. april.

Til resten: Takk for en flott dag i hallen og takk til OPC flittige for en fin, men annerledes Premiere. Vi sees igjen, alle sammen og kanskje enda flere, i Hølen. Under åpen himmel. Vi gleder oss stort!


 

Takk til Roger Johansen for lån av bilder.