Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Både rankingsesongen og Lars Bentsborgs rankingtanker er rekordtidlig ute i 2013. Vi gleder oss over at en engasjert, filosoferende og debatterende Bentsborg også i år ønsker å dele sine tanker med Petanque.no-leserne. Godt nytt petanqueår!

Da er vi snart gang igjen. Årets rankingsesong starter opp 2. februar i Sinsenhallen. Storhallen, der alle har nok plass til å spille ti meter og til å løfte så høyt man bare orker eller kan, danner en gledelig ramme for oppstarten. Hendelsen er historisk og fortjener å bli satt inn i et raskt perspektiv.

HISTORISKE MILEPÆLER

  • 6. mars 1982 blir Norges første petanqueklubb (OPC) stiftet
  • 20. mai 1982 blir Norges første turnering arrangert i Frognerparken
  • 17. juni 1984 blir Norges Bouleforbund stiftet
  • 25. august 1984 spiller Norge den første petanquelandskampen
  • I 1985 blir Follospillerne Morten Torp, Ole Nilsen og Lars Karlsen (Kiplesund) historiens første norgesmestre i petanque
  • I 1986 vinner Claude Artigou (OPC) den første Norgescup sammenlagt
  • 1. september 2007 knytter vi oss til Norges idrettsforbund, som en seksjon i Norges fleridrettsforbund
  • 14. august 2011 vinner Holmestrandherrene Francois Soto, Ståle Baksetersveen og Roger Johansen den første kongepokalen utdelt for sine prestasjoner i petanque
  • 2. februar 2013 arrangerer OBA første åpne rankingturnering innendørs i Norge
  • (En eller annen dato i fremtiden) En permanent petanquehall med tilfredsstillende fasiliteter innvies i Norge

Mange øyeblikk av betydning er glemt eller utelatt i denne lynraske lille historiske vignetten. Hvilket av petanqueøyeblikkene som rager øverst er det sikkert delte meninger om. Men som en lykkelig og freidig skribent kan jeg være klar og tydelig. Valget er enkelt. Det største øyeblikket har ennå ikke vært. Det skjer i en nær eller fjern framtid, når seksjonspresidenten klipper snoren for en innendørshall, med takhøyde, varme og potensial for videre vekst. Ingen tvil. Derfor er det en prisverdig antydning om framtiden det OBA gjør. Denne gjengen klarer å arrangere store turneringer for miljøet. Og petanquespillerne verdsetter initiativet med sitt oppmøte. Hallen har plass til mange mennesker og høye løft. Banenes krav til teknikk får være en bonus. En fremtidig storhall må også inneholde forventninger til spillerens håndledd. Vi trenger spilleunderlag som ikke for enkelt gir suksess.

RANKINGSTEVNENE 2013

Forbundet klinker like gjerne til med fire innendørsturneringer i 2013 der rankingpoeng er premieringen. To forut for og to etter utendørssesongen. Det er utvikling og jeg antar spillerne tar det godt i mot. Spesielt viktig er kanskje avslutningen på sesongen neste vinter, da prestasjoner kan prissettes med stor grad av verdighet. Der stinn brakke og en stor turnering kan få danne rammen for velfortjente honnører.

Vi er godt i gang før ”Sesongpremieren” til OPC. Tenk at denne flotte turneringen i den fantastiske Frognerparken andre påskedag, er i behov av en navneendring. Det er bare å glede seg til en innholdsrik sesong, der din oppgave er enkel og opplagt. Det er bare å stille opp. Rankingstart i februar forlenger sesongen med mange måneder. Månedene det ikke spilles rankingturneringer blir januar, desember og juli. Trist at vi ikke klarer fylle den mest petanquevennlige måneden med mer aktivitet. Det er nok et gufs fra en tid der folkets fellesferie og reiser stort sett fant sted i juli. I 2013 reiser folk bort hele året, det private handlingsrommet er større og det handler om privat planlegging. Kanskje må man tåle at man ikke får med seg alle turneringer. Håper virkelig at vi kan rokke ved den nærmest etablerte "regel" om null rankingspill i juli.

Hvordan ser rankingsesongen ellers ut. Terminlisten avslører at det vil avholdes 17 rankingstevner i tillegg til NM-øvelsene. Det er en fin økning fra i fjor. Aktivitet er virkemiddelet vårt for å bli store og sterke, og økningen er gledelig.

Hva med turneringene som inngår i rankingen

used to support the diagnosis of erectile dysfunction, but How long does sildenafil last? an alpha-MSH analogue and the combination of.

. Det er nyvinninger, gjengangere og bortfall. Søndag 15. september har Vika sin første petanqueturnering. Med det har vi erobret et nytt stykke land. Vi nærmer oss det blide sørlandet. Bergen legger sin rankingturnering i trippel inn til sentrum av byen. Området rundt Johannes kirke vil denne lørdagen i august, bli preget av trippelspillende petanqueutøvere, fra store deler av Norge. Våre tradisjonsrike klubber har sine gjengangere, mens Drøbaks slag på Oscarsborg bare er til for historiebøkene. I fjor ble turneringen avlyst og i år er den ikke på papiret. Trist – for her er det mange gode minner - på øya som også er kjent for sin krigshistorie. Det er noen rankingpoengløse og lisensfrie turneringer på terminlisten og så vet jeg at det foregår mye uformell turneringsaktivitet rundt omkring. Oppfordringen er generell - still opp overalt du har mulighet. Involver deg med nye spillere med massevis av lyst og de som er i starten på sitt petanqueliv. Jeg gjentar meg selv, aktiviteten er vårt sterkeste våpen.

Et av årets høydepunkt: Rankingturnering ved Johanneskirken i Bergen

Jeg registrerer at kvalifiseringsturneringer til landslaget glitrer med sitt fravær og at det noe småpinlig presteres å klassifisere en Mix Dobbel turnering i Norgesmesterskapet som åpen. Mix Trippel er ”nesten” åpen, Mix Dobbel innskrenker åpenheten l så stor grad at tiltaket må betegnes som lukket. Tar vi utgangspunkt i rankinglistene fra 2012 er det 30 mulige miksete dobbelpar. Det betyr at 48 mulige mannlige spillere ikke har et lag og da er det langt fra åpent. I farten kommer jeg på Holmestrand. Gunn Hansen tar med seg en makker og en hel haug strålende petanquespillere får nøye seg med å se på.+65-turneringen som går samtidig kunne like gjerne vært rankingturnering. Kjønn og alder vil alltid gi grunnlag for avstengninger og begrensninger. Kravet til felles klubbtilhørighet gjør dette ytterligere hinsides. Så denne rankingturneringen henger ikke på noen gren vokst ut fra fornuftens stamme. Rar beslutning egentlig for ellers opplever jeg forbundet som strengt logiske i sine handlinger. Øvelsen Mix Dobbel kan til nød være NM-øvelse, men skal nok ikke være rankingstevne. I verste fall får vi som ikke har en kvinne å spille med og som ikke er over 65 år, gjøre noe nyttig i sekretariatet.

Stor er gleden over å registrere forbundets initiativ til at Norges beste klubb skal få representere i Europacupen. En spennende kvalifisering mellom de større klubbene i Norge vil bli lagt til grunn. Litt på kant av rankingtanker er det kanskje, men det er fristende å komme med noen forutsigelser. Hver klubb må stille med mellom seks og åtte spillere, hvorav det motsatte kjønn også må være representert. Stiller klubben med seks spillere, hvor av fem er kvinner, så må den siste spiller være mann. For sju eller åtte spillere må det være to av motsatt kjønn. Seks klubber i Norge har kvalitet og bredde for deltagelse i kvalifiseringen. Ville være en stor bedrift om alle seks klubbene deltok. Kampen om seieren vil bli et rotterace, der det er vanskelig å melde noen vinner på forhånd. Tipset mitt må bli Groruddalen, men de kan få kamp av OPC, Follo, Økern, Holmestrand og Bergen

FAVORITTENE

Favoritt på spillerrankingen er utvilsomt vår mestvinnende rankingtriumfatør Benny Bel-Lafkih. Han fortjener virkelig forhåndstipset. Det gir ikke høye odds om han står igjen som vinner en tidlig vinterdag sent i november 2013. Minnes at det lenge har vært et kulesett i premie til vinneren. Om det er gjeldende premie, så må Benny ha en liten butikk av kulesett. Utfordrere kunne jeg ramse opp, men velger å stå over. Ta en titt på fjorårets rankingliste så kan du selv plukke en bukett med blomstrende petanquespillere . Mer interessent er det kanskje å fundere over, om det er andre enn de som vanligvis er blant de åtte-ti beste, som kan blande seg inn der oppe. Trolig vil det ikke skje så store overraskelser. Man vinner ikke en ranking som individuell spiller alene. De beste spillerne slår seg sammen og kommer gjerne høyt opp i de fleste turneringer. Noen spillere vet jeg, tror jeg, vil komme vesentlig høyere enn fjorårets plasseringer i Norgesrankingen. Med fare for ufrivillig å såre noen, velger jeg å nevne noen blant flere; Rune Kristoffersen, Groruddalen, Espen Hallén, Follo, Marius Wang, Follo, og Sven Kolstad fra OPC.

Vi gleder oss over Gunvor Berges comeback, her foreviget jublende etter 4.plass i Dame-VM 1996. (Les Petanque-Nytt)

Det er alltid spennende å følge med på kvinnenes prestasjoner. Jeg har alltid gitt uttrykk for stor optimisme før sesongstart på jentenes vegne. Jeg har ventet på at de kommer stigende opp blant topp 8 på rankingen. Det har ikke skjedd og det skjer vel heller ikke i år. Det handler blant annet om lagkonstellasjonene. Vanskelig er det å tippe hvem av våre kvinner som kommer høyest på rankinglisten. Mange sterke landslagsspillere vil helt sikkert hevde seg. Og hva med OPC-spilleren Gunvor Berge, som ser ut til å være i spirende bevegelse med et comeback. Den tidligere fjerdeplassvinneren fra VM kan fort vise seg som en utfordrer. Follos Anita Stadheim er også en spiller med kvaliteter, som dessverre ikke deltar i for mye rankingaktivitet. Uansett det er bare å håpe at kvinnene løftes av disse meninger og henter energi til topplasseringer.

Spennende blir det også å følge spillere som ikke var særlig med, eller ikke i det hele tatt, i 2012. Et alvorligere comeback er meldt fra Groruddalens Thor Eivind Kise. Han har mange gode kvaliteter og spiller ofte i sterke lag. Et nytt ungt lag fra OPC er også verdt å følge med på. Kameratene Bastien Testaniere og Jens Borg er kjernen i et lag som knytter til seg et par andre kamerater. De er ivrige, tenker klokt og vil ta en del rankingpoeng for seg selv og klubben sin. Flere spillere vil i år debutere i rankingkonkurransen. Mange er ganske nye, men jeg er ganske sikker på at noen vil kapre poeng.

Kan vi oppleve at noen nye klubber i Norge får sine første rankingpoeng? Det er ikke lett å svare annet enn at det er høyst usikkert og ganske tvilsomt. Kanskje Askim Petanque klubb kan komme inn på listene, men det fordrer jo at Terje Søimer og de øvrige herrene i Indre Østfold velger tilslutning og deltagelse til forbundet. Utsira har vel en mulighet også og så vet jeg at det er noen miljøer i emning, der det kanskje kan utvikle seg noen poengplukkere. Blant annet i Valdres og på Nesodden. Men rankingpoeng i år? Neppe. Kanskje disse tydelige nedvurderinger provoserer til deltagelse.

Hvem plukker flest poeng i Vikas rankingdebut?

På klubbsiden vil det i første rekke stå mellom to klubber. Den stadig voksende Groruddalen og den tradisjonsrike OPC vil gjøre opp om seieren i klubbrankingen. Begge klubber har flere sterke spillere som helt sikkert vil bli å finne i finalespillene rundt omkring. Klubbene har også en bredde av spillere som vil hente poeng jevnt og trutt. Spørsmålet blir, om det er det Groruddalen med sine noe høyere topper eller OPC med sine noe videre bredder, som trekker det lengste strået til slutt. Tiden vil vise, men mitt tips er at Groruddalen vinner fordi de vil være flinkere til å mobilisere. Tre klubber vil slåss om de tre neste plassene. Det er Holmestrand, Økern og Follo. Jeg tror rekkefølgen blir som skrevet her . Øvrige klubber er sjanseløse grunnet manglende toppspillere, for få spillere eller for lang reisevei.

- Da er det bare å gå i gang. Det nærmeste året vil gi svar på de mange ubesvarte spørsmålene.

Lars Bentsborg


Les også tidligere års rankingtanker:

2012 (del 1) (del 2) (del 3)

2011 (del 1) (del 2)

2010 (del 1) (del 2) (del 3)