Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Vi skriver juli måned, store deler av landet har gått i feriemodus, men ekte petanquespillere hviler aldri. Kulene blir med i bil/på tog/fly/buss og allerede 21. juli er det igjen klart for turnering, denne gang i Frognerparken

oxide (NO) acts as a physiological mediator, activating the cheap viagra online desire, although ED may occur concurrently with these.

. Først vil jeg på vegne av styret i Seksjon Petanque foreta en liten oppsummering/halvårsrapport.

Turneringer til og med juni

Ni rankingstevner foruten Norgesmesterskap i seks disipliner, samt Juniormesterskapet 2012, er avholdt så langt i år. Deltakelsen har vært stor på samtlige turneringer, til tross for at værgudene ikke alltid har stått på arrangørenes side. Av dette kan vi i hvert fall se på nyordningen med forhåndspåmelding som en suksess, og vi vil rette en stor takk til hver og en spiller især for at de har vært seg sitt ansvar bevisst og møtt opp på turnering selv om snøen har lavet ned. Forhåndspåmeldingen er også en fordel for arrangørklubben i forhold til spilleoppsett, kiosk med mer.  Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på at påmeldingslisten til den enkelte turnering blir oppdatert fram mot påmeldingsfristen, det gjør det enklere for en del spillere å finne seg makker/e.  Med hensyn til trekningen bør denne skje på banen på selve turneringsdagen, og gjerne i samarbeid med representanter for flere deltakende klubber. Det skal ikke foretas noen form for seeding på stevner på terminlisten. Unntaket er klubbseeding under NM-helgen.

Etter at Bergensmestere er blitt kåret to år allerede var Bergen Petanque Klubb i juni i år vertskap for det første rankingstevnet i byen, i strålende sol og med 21 dobbeltlag påmeldt.  Det var ekstra gledelig at så mange hadde tatt veien over fjellet for å delta. Rankingstevne i Bergen blir nok en årviss hendelse! For øvrig fikk vi under årets Bergenshelg også stifte nærmere bekjentskap med Utsira Petanque ved ”to av dem”.
For alle oss på Østlandet er Utsira enda litt mer eksotisk enn Bergen, og reisen tar også litt lengre tid, men mon tro om vi ikke får med en turnering i Utsira også på neste års terminliste?!

Årets NM-helg er behørig omtalt på petanque.no tidligere, men jeg vil på vegne av seksjonsstyret igjen få takke Økern Petanque Club for et flott gjennomført arrangement. Turneringsområdet på Hellerudsletta fikk mange lovord under og etter mesterskapet, ikke minst taklet banene til dels store nedbørsmengder uten at dette påvirket spillet nevneverdig.  Men den største forskjellen på NM-helgen fra tidligere år var vel sollyset under samtlige finaler! Ved å flytte mesterskapet til den lyseste tiden på året, og takket være observante dommere som ikke tillot unødig sakte spill, ble alle turneringsdagene avsluttet langt tidligere enn hva vi har vært vant til. Styret jobber stadig med utvikling av NM-helgen, også i forhold til hva som kom frem på klubbmøtet i våres, og håper at en tidlig avvikling av NM vil bli en ny tradisjon.

Under årets NM-helg hedret vi også to personer i norsk petanque som gjennom hele den norske petanquehistorien har gjort en formidabel innsats på mange områder, både i forhold til organisasjonsarbeid, utvikling av spillere, miljøer, rekruttering osv. Paavo Tikkanen, Boule Fredrik II, og Frank Pedersen, Oslo Petanque Club, ble søndag 17. juni 2012 oppnevnt som de første æresmedlemmer i Seksjon Petanque, Norges Fleridrettsforbund. Igjen en stor takk til dem for alt de har gjort for alle oss andre!

Seksjon Petanque hadde i år for andre gang fått tildelt Hans Majestet Kongens pokal, som var bestemt utdelt til beste lag under søndagens trippelturnering. Pokalen tilfalt som alle vet, tre talentfulle spillere fra Groruddalen Petanque Klubb – Benny Bel-Lafkih, Ole Hågensen og Lars Storaker Bruu, som alle i en årrekke har markert seg i toppen i norsk petanque. Seksjonsstyret vil søke om tildeling av Kongepokal også for neste år NM.

I god tradisjon ajourføres rankinglisten med nye poeng etter hver avholdt turnering. Vi vil her både rette en takk til den enkelte arrangørklubb som har vært sitt ansvar bevisst med rask innsendelse av resultater fra turneringene, men også en stor takk til Steinar Andersen for en nitid jobb med oppdateringer av alt som skjer i norsk petanque!

Turneringer resten av året

Vår eldste klubb, Oslo Petanque Club, ble stiftet i mars 1982 og feirer således sitt 30-års jubileum i år.  Lørdag 21. juli blir det stor petanquemønstring i Frognerparken (ingen lisensplikt denne dagen).  Litt senere i sesongen skal vi feire nok en jubilant, nemlig 80 år unge Paavo Tikkanen. –Vi håper og tror at det blir mange ”gjester” i Fredrikstad lørdag 18 . august.

Men før vi forlater juli måned blir det trippel mix i regi av Økern Petanque Club, og vi oppfordrer alle quinder i norsk petanque til å ta med seg to menn til denne turneringen.

Økern Petanque Club er også først ut som arrangør i august, med nok en utgave av fjorårets ”Badedammen” – i år blir det en tradisjon.

Tradisjonen tro inneholder høstsesongen også turneringer i Holmestrand, Follo og til sist i Frognerparken.  Forhåpentligvis vil det være kamp om plassene i toppen på rankinglisten, både for enkeltmedlemmer og klubber helt til det siste.

Monolitten i Frognerparken avslutter den offisielle terminlisten, men vi håper på en lang, varm høst med gode muligheter for spill også lenge etter dette.

Landslag – utenlandsk deltakelse – treningssamling med mer

Landslag damer/herrer

Som det vel er kjent for de fleste har Seksjon Petanque fortsatt samarbeidet med Jack Schillemans, Nederland, for videre utvikling av landslagsspillere. Etter at enhver som virkelig har lyst til å satse på landslagsspill i dame-/herreklassen kunne delta på samling i Lindome, Sverige, i mars i år, har Jack foretatt en utvelgelse av damelandslaget som skal representere Norge under EM for damer i Gent, Belgia, 1.-4. november. Ranu Homniam, OPC, førstereis på landslaget, Caroline Hovind-Sande, OPC, Signe Hovind, OPC og Lisbeth Fossen, ØPC, håper at bevisst trening vil kunne gi resultater på belgisk jord!

For spillerne i landslagsgruppen vil det bli ny samling med Jack søndag 2. september, sannsynligvis i Frognerparken. Jack vil også være tilstede under turneringen i Follo på lørdag 1. september. Det vil bli sendt ut nærmere informasjon til landslagsgruppen i god tid før denne september-weekenden.  Jack vil også ta kontakt direkte med hver enkelt spiller i landslagsgruppen i løpet av sommeren, og for øvrig ønsker han jo også jevnlig tilbakemelding fra spillerne med hensyn til trening, resultater, mål og i forhold til spørsmål man måtte ha i anledning dette. Seksjonsstyret er klar over at ikke alle i gruppen føler at det er like enkelt å ha god kontakt over landegrensene, men vi vil arbeide for at dette kan utvikle seg videre i en positiv retning.

Jack har også gitt uttrykk for at han håper å ha 1. laget til Nordisk Mesterskap 2013/ EM herrer 2013, klart i løpet av ikke altfor lang tid nå, og at han også etter samlingen i september vil kunne ha de øvrige fire spillerne klare (2. laget til Nordisk). 

Damegruppen er færre i antall, og for at Jack også her skal kunne velge ut de beste åtte spillerne til Nordisk Mesterskap 2013 vil vi også åpne for at ytterligere interesserte damespillere kan melde sin interesse for å delta på landslagssamlingen 1. og 2. september. Vi ber om at disse melder sin interesse direkte til Ragnhild Mizda innen 5. august.

Nordisk Mesterskap 2013 finner sted i Danmark 18. og 19. mai (og så vil Finland bli vertsland i 2014).
Vi håper selvfølgelig også å kunne delta med to juniorlag i Danmark denne helgen.

Foruten Nordisk Mesterskap i Danmark skal det i 2013, som ovenfor nevnt, avholdes EM for herrer i Roma. Dato er foreløpig ikke kjent.
Det skal også avholdes VM for damer i Tunis. Her har vi foreløpig heller ikke noen nærmere dato.

Seksjonen har i løpet av våren mottatt invitasjon til to turneringer, et lag til Varberg Strand Cup samt en seksmanns-tropp til franske Dives-sur-mer i september.  For at damelandslaget til EM skulle få mer trening sammen, også på bortebane, takket seksjonsstyret ja til det svenske forbundet på vegne av damene. Jack Schillemans var også til stede for å bistå damelandslaget under denne helgen i Varberg.

I og med at det ikke er gjort noe endelig uttak av landslagstropp på herresiden valgte seksjonsstyret å invitere herrespillere til turneringen i Frankrike etter oppnådd plassering på rankinglisten for 2011 . To spillere har takket nei, slik at det blir Benny Bel-Lafkih, Ole Hågensen (begge Groruddalen Petanque Klubb), Jean Jaques Razaka (OPC), og Ståle Baksetersveen, Roger Johansen og Johnny Skjørberg (fra HPK), som skal forsvare Norges ære på Normandie-kysten, den ene dagen med to trippellag og den andre dagen med 3 lag i dobbel.

Vår landslagstrener har mange gode kontakter rundt omkring i Europa, slik at det muligens også kan bli snakk om deltakelse på ytterligere turneringer for landslagsspillere.  Videre oppfordrer vi også så vel deltakere i landslagsgruppen som andre å følge med på turneringskalendere i andre europeiske forbund. Det er stor aktivitet der ute, mange spennende land/baner/spillere/kamper og ikke minst muligheter til egen utvikling. 

Veteranklassen (+55) – Europamesterskapet 2012

Det arrangeres i år for første gang eget Europamesterskap for godt voksne petanquespillere + 55. EM for veteraner 2012 går av stabelen i København helgen 18. og 19. August. Petanqueklubben i Hvidovre, København, er vertskap for turneringen og det vil bli deltakere fra minst 21 land. Vårt lag består av, etter kvalifisering i Holmestrand tidligere i sesongen, Morten Torp (FPK), Larry Young (ØPC), Odd Porsmyr (BFII) og Ståle Baksetersveen (HPK). Vi ønsker disse fire staute karer all mulig lykke til i København! Og skulle du være i nærheten er det hyggelig med norske supportere!

I 2013 arrangeres Nordisk Mesterskap for veteraner. Dette mesterskapet blir også arrangert i Danmark.  Tid og sted kommer vi nærmere tilbake til.  Til dette mesterskapet kan hver deltakernasjon stille med to offisielle firemannslag, mens det er fritt frem for alle spillere +55 å melde seg på til mesterskapet. De offisielle lagene vil bli seedet. Det vil etter all sannsynlighet bli avholdt kvalifiseringsturneringen i Norge i løpet av våren 2013.

Diverse øvrig:

Det ble i juni arrangert førstehjelpskurs for alle interesserte petanquespillere i regi av Blostrupmoen på Idrettens hus på Ullevål. Dessverre var deltakelsen på kurset ikke så stor, men for de som deltok ble det en svært lærerik kveld. Foruten innføring i bruk av hjertestarter var kurset en grundig gjennomgang av førstehjelp i sin alminnelighet, og en meget energisk og inspirerende kursleder ga oss mange verdifulle råd på veien. Seksjonsstyret vil invitere til nytt kurs våren 2013 og håper da at mange vil være seg ansvaret bevisst og møte opp på kurs. Seksjonen leier nå hjertestarter og denne vil bli brakt med på samtlige turneringer, - i håp om at vi aldri får bruk for den!

Dommerkurs vil bli avholdt i løpet av senhøsten/vinteren – vi kommer nærmere tilbake til tidspunktet.

Videreutvikling av Norgesmesterskapene – avgjørelse om hvordan neste års NM skal avvikles må tas i løpet av høsten. Vi kommer nærmere tilbake til dette.

Neste års terminliste – seksjonsstyret har den allerede på agendaen og ber klubbene allerede nå om å tenke på turneringsoppsett med mer for neste sesong.

Vi har i løpet av sesongen så langt blitt presentert, om enn i små doser, så vel på riksdekkende TV som i lokalaviser flere steder. Det er mange som legger merke til at det virkelig finnes petanquemiljøer med aktivt spill flere steder i landet, og det har vært mange nye ansikter å se på forskjellige turnerings-/treningsarenaer. Seksjonen har også mottatt direkte henvendelser fra miljøer som etter hvert nok vil bli en del av det organiserte petanque – Norge. 

Allerede dagen etter at NM-teltet var pakket ned gikk ferden til Hadeland hvor seksjonen var til stede på Gran Idrettspark og demonstrerte petanque for ivrige pensjonister fra Gran og omegn.  Det var en lærevillig gjeng og ifølge informerte kilder har idrettsklubben allerede gått til innkjøp av kuler til utlån.  Til høsten åpner Gran videregående skole med idrettslinje og 800 elever, så kanskje pensjonistforeningen kan få selskap av unge talenter også.

Seksjonen har siste halvår fått henvendelser fra flere kommuner og foreninger som ønsker å anlegge petanquebane i forbindelse med park og/eller idrettsanlegg, samtidig som også kulesalget øker, noe som burde indikere at det stadig finnes flere som er opptatt av sporten vår der ute.

Sist innkomne informasjon om ny bane kom i dag; Åpning av petanquebane på Beitostølen Helsesportsenter – dette vil skje i løpet av september og vi håper å få med et tilstrekkelig antall instruktører til Beitostølen.

På vegne av styret i Seksjon Petanque vil jeg med dette få ønske dere alle en riktig god sommer. Husk kuler i bagasjen!  Vær gjerne ambassadør for vår idrett enten dere ferierer ved sjøen eller til fjells! 

Sommerlig petanquehilsen
Signe Hovind

PS.
I 2013 er det igjen tid for årsmøte i Seksjon Petanque og Ting i Fleridrettsforbundet. Merk av 15. – 17. mars i kalenderen allerede nå. DS.