Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Herve Socquet-Juglard

For snart ett år siden entret en fransk bergenser årsmøtet i seksjon Petanque som rykende ferskt varamedlem i styret. Han var ukjent for de fleste i salen, og de fleste i salen var ukjente for ham. Vi har spurt Herve Socquet-Juglard hva som fikk ham til å ta på seg dette vervet, hva petanque betyr for ham, og hvilket inntrykk han har av norsk petanque og dets fremtid. La oss bli bedre kjent med varamedlemet i seksjon Petanque!

Herve Socquet-Juglard

Først av alt, kan du fortelle litt om deg selv slik at de som ikke kjenner deg kan få litt av din bakgrunn. Som når kom du til Norge og hva var det som lokket med Norge og Bergen?

Jeg kommer fra en liten by som heter Les Sables d’Olonne i Frankrike

required to evaluate not only efficacy but also safety. viagra pill value in selected patients..

. Den ligger langs vestkysten mellom La Rochelle og Nante”. Da jeg var ferdig med studiet (engineering i anvendt matematikk) i begynnelsen av 2000, måtte jeg ta seks måneder prøvetid i jobb. Veilederen min i Frankrike sa til meg at han hadde en god venn i Oslo som jobbet hos Sintef. Det var bare å sende en e-post og vente 10 minutter før jeg fikk positivt svar. Så enkelt var det. Etter disse seks månedene i Oslo fikk jeg tilbud fra Sintef om å ta doktorgrad i ekstrem bølge på Universitetet i Bergen. Da jeg var ferdig med doktorgraden min, hadde jeg ikke så lyst å forsette på universitetet. Det er vanskelig å finne jobb i Frankrike som ingeniør når du har en doktorgrad, og derfor bestemte jeg meg for å forsette å være i Norge. I dag jobber jeg som ingeniør i en relativt stor bedrift i Bergen. Selv om jeg trives her i Bergen og Norge, er jeg ikke låst fast. Jeg skal tilbake til Frankrike en dag. Jeg vet bare ikke når… 
 
Som franskmann er nok ikke petanque ukjent for deg. Vi regner med at du spilte før du kom til Norge: når og hvordan startet du med petanque?

Alle vet hva petanque er i Frankrike, og nesten alle har spilt minst en gang i sitt liv. Jeg begynte å spille med min farfar. Faren min kommer fra Alpene så hver vinter og sommer kjørte vi opp til Alpene. Om sommeren spilte vi petanque med farfar, faren og broren min hver kveld. Vi spilte foran huset, eller ”chalet” som de sier i Alpene. Jeg husker at banen var veldig vanskelig. Masse store steiner og lite grus, men det var gøy. Av og til var gode gamle venner av min farfar også med... Det var spennende kamper.
 
Hvordan kom du i kontakt med miljøet i Bergen?

Jeg er medlem av Alliance Francaise i Bergen. Hvert år organiserer vi en petanqueturnering. I juni 2010 var det tid for å organisere vår årlige turnering. Jeg hadde hørt fra en venn at det var en petanqueklubb i Bergen... Jeg ble litt overrasket. Jeg viste ikke at det var et offisielt petanquemiljø i Norge. Jeg var på Google, fant petanque.no og leste artikkelen om petanque i Bergen. Så sendte jeg en e-post til Kenneth og inviterte hele klubben til vår turnering. That was it! 

Herve Socquet-Juglard
 
Hva betyr det for deg at du også kan spille petanque i Bergen?

Jeg spilte litt petanque i Bergen før jeg ble kjent med Bergen Petanque Klubb, men det var maks 2-3 ganger i året. Med Bergen Petanque Klubb er det nå mulig å spille mye oftere. Petanque er en del av den franske kultur: tilbringe tid med venner, spille, snakke, spise og drikke... Petanque er mer enn bare å kaste kuler. Hvis du ikke har med den sosiale biten, er det ikke helt petanque. 
 
Er dere flere fransktalende i miljøet i Bergen?

I Bergen Petanque Klubb, er vi fire franske. Meg og tre jenter. Så heldig jeg er! I juli i fjor organiserte jeg to kvelder hvor Frankrike skulle spille mot Norge. En gang var vi 12 fra Frankrike mot 12 fra Norge. Frankrike tapte grovt mot Norge... Kanskje Frankrike hadde inntatt for mye pastis på forhånd? 
 
Hva er den store forskjellen på å spille petanque i Bergen og ”hjemme” i Frankrike?

Jeg har ikke spilt mye i Frankrike siden min farfar døde i slutten av 90-tallet.  Jeg spiller av og til i Alpene i sommerferie. Ikke mer. – Og forskjellen?

I Frankrike har vi sol. Banen er hardere. Folk kommer til banene og kommentarer kampen. Pastis, olivenlunder… I Bergen derimot har vi regn, særlig når det er Bergensturnering (!). Vi har grusbane og Gammel Dansk. Også er det masse utrykk i Frankrike som man bruker når man spiller petanque. Det er morsomt. I Norge er det ikke helt likt...

Petanque er ikke stort her i Norge generelt. Tror du vi noen gang har mulighet til å bli vesentlig flere som spiller organisert her i Norge? Om ja, hva mener du må til for at vi skal lykkes med å bli flere?

Ja, men klubbene trenger å ha innendørsbaner, særlig på Vestlandet. Du bør være veldig motivert for å kaste kuler når det er 5 grader og regnvær. Å ha en innendørsbane betyr at klubben kan fungere hele året. Her på Vestlandet er det ingen aktivitet fra begynnelsen av november til slutten av mars.

- Men det blir en ganske lang prosess. Da jeg kom til Bergen i slutten av 2000, begynte jeg å spille rugby med Bergen Rugby Klubb (BRK). BRK ble etablert året før. I rugby spiller man på gress. Hvis man vil trene skikkelig bør man også ha en gressbane... Men i begynnelsen var det umulig å få en bane fra Bergen kommune. Etter 2-3 år fikk vi lov å trene på en grusbane. Etter 4-5 år fikk vi lov å trene på en kunstgressbane og de siste 3 årene har vi endelig fra tid til annen fått lov til å trene på en vanlig gressbane. Altså; alt tar sin tid. På begynnelsen, var vi bare ”a bunch of expats who would like to play a crazy game” . Folk i kommunen hadde ikke peiling på hva rugby var. Det var bare fotball, fotball ... I 2011 var plutselig BRK Årets Idrettslag i Bergen. Fana Stadium i Bergen er nå det offisielle stadium for det norske landslaget. Det betyr at hvis en klubb samarbeider godt med en kommune, er det mulig å få ganske mye. Dette bør være litt av en inspirasjon for oss petanquespillere i Bergen. Det er mulig, men det kan ta litt tid.

Har du noen oppfatning av kvaliteten på miljøet her i Norge, og hva mener du må til for at det skal heves?

De alle beste i Norge bør reise ut hvis de har lyst til å være enda bedre. Miljøet er for lite i Norge og nivået er sikkert for lavt og derfor litt kjedelig for de aller beste. At de drar til Sverige og Nederland er en kjempeide, men selvsagt koster det litt penger. Det aller beste er å ta en tur i Frankrike. For eksempel, i byen hvor jeg kommer fra, er det flere klubber. Om sommeren er det åpen turnering nesten hver dag. Her får du sjanse til å spille mot spillere som er på et allerede ganske høyt nivå. Jeg vil tro at de beste fra disse klubbene slår det norske landslaget relativt enkelt. De er vant å spille nesten hver dag, mot tøffe motstandere på alle typer baner... Det kunne ha vært veldig god trening for de aller beste nordmennene. Jeg er helt sikker på at disse franskmenn vil være veldig interesserte i å spille mot dette ”eksotiske” landslaget.

I Bergen, er vi langt fra å ha samme nivået som de på Østlandet. Vi trenger å trene og ikke bare spille kamper, men selvfølgelig er det mye gøyere å spille. Samtidig bør vi heller ikke glemme at det er folk som kommer bare for å spille. Disse har ikke tenkt å bruke tid til å være bedre. De har bare lyst å ha det gøy. 
 
Hva var det som trigget at du ønsket å gjøre en jobb i organiseringen av petanque her i Norge?

Hvis jeg husker riktig, var det Kenneth som spurte meg om jeg var interessert i å være medlem av styret. Det var ikke så mange som var interesserte i BPK å ta stillingen. Jeg tenkte at det kunne være spennende å lære hvordan petanque fungerer i Norge. 
 
Hva er det du selv ønsker å tilføre det norske miljøet med ditt engasjement?

Jeg kan formidle ideer og min motivasjon. Men jeg tror at det er nordmenn som bør gjøre den viktigste delen, det vil si å kommunisere med kommunene og med media. Hvis en franskmann sier til en kommune at han trenger støtte til å spille et fransk spill som ingen vet hva er, er sjansen veldig liten for at det skal fungere. 
 
Hvordan fungerer det etter din mening å være vararepresentant i seksjonsstyret?

For å si det sånn, det er veldig rolig. Vi er to fra Bergen som er i styret. Det var planen at bare en fra Bergen skulle reise til Oslo for å delta på styremøtene. Jeg er vara så er det meg som ikke reiser. Jeg får e-post av og til og jeg prøver å svare når jeg kan.
 
Er det vanskeligheter med for eksempel geografi å få en føling med miljøet på Østlandet og med det virkelig oppfatte hva som opptar petanquemiljøet?

Med petanque.no er det veldig enkelt å følge med på hva skjer i Norge. Likevel er det også riktig å si at vi som bor på Vestlandet står litt utenfor med hva skjer på Østlandet. For eksempel har vi veldig lyst å delta på Vinterserien, men det er ikke realistisk. Det er bare for oss å lage et større miljø i Bergen. Derfor bør folk fra Østlandet være relativt fornøyd med hva de har rundt Oslo : to petanquehaller, turnering nesten hver helg fra april til september. Det er ikke så verst... Selvfølgelig er det enda bedre i Sverige, og Norge liker ikke å være bak Sverige. Folk på Østlandet får derfor veldig lyst å utvikle petanque mer og mer. Det er veldig positivt!
 
Hva kommer til å bli viktig for miljøet på Vestlandet og spesielt i Bergen i de kommende årene for at petanque skal bli en større idrett der?

De som driver klubben bør være veldig engasjert. Bergen Petanque Klubb har vokst ganske kraftig de siste to årene. Vi har 32 medlemmer. - Ikke så verst etter to og halvt år. Men det er ikke nok, vi trenger flere. I tillegg skal klubben lage en ”anleggskomite”. Komiteen skal ha ansvar for å holde dialog med kommunen for å lage en innendørsbane. Denne banen er nøkkelen til å utvikle petanque i Bergen. Jeg håper også at vi snart ser andre klubben i Bergen som blir like aktive som BPK. Det kan gi muligheter til å organisere mer spennende turneringer i Bergen utover sesongen. 

Herve Socquet-Juglard
 
Vi så flere ganger under 2011-sesongen at petanquebergensere tok turen over til Østlandet for å spille, hva tror du for 2012-sesongen? Blir det flere som reiser på flere turneringer?

Jeg har hørt at i alle fall Kenneth og Berit skal delta på Sesongpremieren i Frognerparken. Det blir vel flere og flere som skal ta turen fra Vestlandet til Østlandet i år. Det er planer om å sende en enda større delegasjon til NM i år. Badedammen er også en turnering som kan være veldig interessant for oss... UAB 12 timer challenge er uken rett etter NM, så jeg tviler på at det blir mange som skal delta der i år. I Bergen er vi spesielt interesserte i de turneringene hvor vi kan spille så mange kamper som mulig. Derfor er NM, Badedammen og UAB 12 timer challenge de mest attraktive turneringene for oss.

I tillegg håper vi at flere skal ta turen til Bergen 9. og 10. juni. Det er veldig viktig for oss i Bergen at folk kommer fra Østlandet. Det for oss bergensere sesongens høydepunkt. Målet i år blir å slå Lars og Camilla. Hvis mulig med 13-0. 
 
Du som har sett mye petanque på høyt nivå, ser du noen talenter fra Bergen i dag som om noen år kan hevde seg i toppen av resultat lister i Norge?

Hvis jeg skulle tippe på en spiller, vil jeg velge Hadi. Han har potensiale til å bli en meget god skytter. Det er bare forsette å trene...

På damesiden vil jeg nevne Ida. Hun begynner å bli regelmessig både på skyting og legging . Det er litt morsomt for når jeg spiller med Ida taper vi alltid. Men i år skal vi vinne hver eneste gang. Ok, Ida? De andre på klubben bør passe på når de skal spille mot oss... Hvis Hadi og Ida spiller sammen i år kan de bli tøffe å slå for de andre i klubben. 

Takk for intervjuet. Det var hyggelig å skrive noen ord om petanque i Bergen og Norge.