Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Joachim Andersson, Rickard Nilsson og Atle Smeby

UAB inviterte til UAB 12-timers challenge lørdag 25. juni og Norwegian Masters of Petanque søndag 26. juni. Resultatet ble strålende blide deltakere, massevis av godt spill og enda bedre stemning.

Grunnlaget ble lagt i fjor da klubben arrangerte sin Challenge-turnering for første gang. Klubbens eneste rankingturnering ble gjentatt i år, og fikk selskap av nyvinningen Norwegian Masters . Inspirasjon er blitt hentet fra klubbens spillere som i åresvis har valfartet rundt i verden. Endelig var det UABs tur til å trekke utenlandske spillere til norsk jord.

(Se FOTOALBUM for bilder fra hele helgen)

Solen kom som bestilt, og de vakre rammene rundt grusen var på plass da begge turneringene ble holdt i Frognerparken. Klubben stilte med et solid frivillighetskorps, og fikk i tillegg en litt uventet hjelp fra oven:

Uslåelig vær

Det blir fort en klisje å skrive om været, men av og til er det rett og slett umulig å komme fra. Godkjente grunner er strålende solskinn. En annen godkjent grunn er styrtregn på en øy. En annen grunn er snøvær i juni. En siste grunn er når værgudene spiller så til de grader på arrangørenes side. For hør: Fredag styrtregn. Det regnet hvitt, rett og slett. Lørdag morgen våknet man til blå himmel og 20 grader. Søndag våknet man til knallblå himmel og 23 grader. Mandag morgen våknet vi til… Ja, nettopp. Styrtregn. La oss dvele ved et vesentlig poeng: Lørdag og søndag var det petanqueturneringer.  UAB må med dette vurdere å tilby æresmedlemskap i klubben til værgudene.

Uten mat og drikke…

... duger ingen. Spillerne i Challenge fikk et tilbud de ikke kunne si nei til: matpakke til 75 kroner hodet. Det hjelper å ha kokker i arrangementsklubben for deilig lunsj ble servert, men også frokost med baguetter og yougurt samt kaker dagen lang. Drikke var også inkludert, kaffe så langt det rakk, brus og iste. – Og te til engelskmennene, selvsagt!

Dette kom også spillerne i Masters til gode. En god del var til overs fra dagen i forveien, og med kakepåfyll ble det til sammen en bra bonus. Matpengene denne dagen gikk derimot til pizzalunsj på Deja Vu like ved Frognerparken. Nok av mat, og vi satser på at mette mager tilgir vår løsning med å fryse pågående kamper mens bespisningen pågikk.  


Nok om vær og mat. La oss konsentrere oss om det helgen strengt tatt handlet om: petanque.

UAB 12-timers challenge

Med 24-timers i Sverige som utgangspunkt, ønsket UAB å lage sin egen unike turnering i fjor. Resultatet ble UAB 12-timers challenge, en suksess og en solid oppfordring om å gjenta turneringsformen. Slik ble det. Lørdag 25. juni ble tidenes andre UAB 12-timers Challenge avholdt. Challenge foregår i, som navnet tilsier, 12 timer, er for dobbellag og åpen for alle uansett nivå. I fjor deltok 21 lag, i år stilte 32 lag til start. - En formidabel økning som vi håper fortsetter!

Trekningen var foretatt på forhånd, men lagene trakk sitt nummer ved registrering. Helt vilkårlig, altså. Alle kamper utenom finalene hadde tidsbegrensning: 50 minutter de første fire rundene, en time i de siste tre rundene samt kvartfinalene. I semifinalene hadde man ytterligere ti minutter ekstra. Tidsskjemaet holdt omtrent på minuttet, veldig bra!

Nesten hele alfabetet

Under Challenge var det lagt opp til at samtlige skulle spille sluttspill uansett resultat fra de innledende sju rundene. De 32 lagene ble delt inn i A-D-sluttspill; de åtte beste i A, deretter de åtte neste i B, etc

sildenafil and apomorphine). However, clinical trials areage. cialis generic.

. 32 lag er bra, men la oss satse på å ta i bruk enda flere bokstaver neste gang!

Å slå en uslåelig

Man skulle tro det ikke var mulig, men enkelte lag greide faktisk å slå de uslåelige. All honnør til følgende:

Jan Simonsen og Atle Smeby mot Vidar Hauger og Bjørn Kopperud
Svein Bruu og Morten Torp mot Magnus Utgård og Andre Erdahl
Tomas Finne og Lars Finne mot Knut Lomsø (og Atle Andersen)
Rickard Nilsson og Joachim Andersson mot Joachim Hågensen (og Charlotte Bjørno)

Det var et par til også, men la oss ikke lage denne listen for lang…

Deltakertroppen

Det var grådig kjekt med hele to lag fra Bergen. Ida og Hadi fikk en brutal start da de møtte Rickard og Joachim i første runde, men klinket til med to seiere i innledende. Slettes ikke verst for noen som aldri tidligere har deltatt i ”en ordentlig turnering”. Det ble likevel D-sluttspill hvor de avanserte til semifinale, men måtte se seg slått av D-sluttspillets vinnere . Kenneth og Berit røk mot nettopp vinnerne i sin kvartfinale. Vi håper de hyggelige bergensere ikke har latt seg skremme, og at de kommer tilbake i hopetall til NM i august. Vi er litt ekstra stolte over at Bergen valgte nettopp vår rankingturnering til å østlandsdebutere i.

Bergensbordet

Mye takket være Masters trakk Challenge også til seg svenske elitespillere både fra Halmstad og Coccinelle. Utvandrede Dag Nygård hadde i tillegg tatt med seg en delegasjon engelske spillere til moderlandet. Ikke minst dannet de norske deltakerne i Masters så godt det lot seg gjøre utifra regelverket, toppede lag. Nivået økte dermed ytterligere, og vi våger å ymte frempå om at det trolig ikke har vært et så høyt nivå i en norsk turnering noen sinne.

Hjemmeseier

UABs Lars og Ole vant Challenge

Vi kommer selvfølgelig ikke utenom det faktum at de uslåelige selv ble vinnere av 12-timer. Steinar (ØPC) og Benny vant i fjor, og kjempet seg også i år hele veien frem til finalen. Her møtte de Ole og Lars, hvorav sistnevnte tapte fjorårets finale. Ny i finalen var altså Ole, primus motor for helgens arrangementer. Det ble også Ole og Lars som ble årets vinnere med sifrene 13-8. Det er sterkt av UAB å ha tre spillere, Ole i særdeleshet, i den gjeve finale når man selv står som arrangør.

(Resultatliste Challenge)

Profilen

Blant veldig mange flotte, gode spillere i Frognerparken denne helgen velger vi oss tidligere norske, nå svorske, Jan Simonsen. Særlig den eldre petanquegarde gledet seg stort over hans hjemkomst:

Nordisk 1984

Jan var en del av den gamle Follo-klanen og var med i Norges første landslagstropp. Bildet er hentet fra Nordisk i 1984, og her ser vi også Atle Smeby, Jans makker i Challenge. Han rakk å gjøre seg meget bemerket i miljøet, og det har gått gjetord om Jan Simonsen i alle år. Blant annet kunne vi humre over Bjørn Lysters kåseri i PetanqueNytt nr. 18, hvor han utpekte Jan som petanquens Enfant terrible. Tre år etter landslagsdebuten flyttet han til Sverige, og etter eget sigende har han ikke spilt i Norge siden 1992. I Sverige har han utmerket seg med sitt spill og har blant annet høstet den edleste medalje i Svensk Mesterskap.

Norwegian Masters of Petanque

Søndag var det klart for tidenes første norske Masters i petanque. NMP tar utgangspunkt i Norgesrankingen. De åtte best plasserte på fjorårets ranking fikk i løpet av vinteren invitasjon til å delta med sitt trippellag i NMP. To av disse kunne ikke delta, og disse plassene gikk dermed til de to neste på listen. I tillegg ble enkelte utenlandske lag spesielt invitert i tillegg til noen få spesielt utvalgte norske lagkombinasjoner. Maksimalt antall lag var 16, og nivået ble i norsk målestokk meget, meget høyt.

Tomas Finne, Thomas Wiede og Lars Finne

De kom, vant og forsvant  

Vi hadde den store glede av å tilbringe helgen med flere svenske storspillere, og selv om ingen av disse gikk hele veien på lørdag, tok de det igjen til gangs på Masters.  

Både Jan/Matilda/Jessica og Atle/Rickard/Joachim vant sine innledende puljer relativt enkelt. Damene (unnskyld Jan) viste ingen respekt for arrangørene ved å knuse Benny/JJ/Robert i kvartfinalen 13-5 og likedan Ole/Magnus/Andre 13-6 i semifinalen. Herrene gjorde det like overbevisende med 13-7 over Tom/Roger/Maija og attpåtil et helsvensk lag i semifinalen: Tomas/Thomas/Lars13-4.

Begge lagene var forhåndsfavoritter og at disse to lagene skulle havne i finalen var alt annet enn overraskende. Mer overraskende for publikum var det kanskje å se hvor tydelig prestisjefylt dette var for begge parter.  Finalen skulle vise seg å bli en nervefylt affære. Uten å fremheve noen spesielt må det sies at de norske på hvert sitt lag i siste og avgjørende kamp kanskje var de beste, men det var tydelig at også disse kjente presset. Begge ble observert på stadige småturer under finalen…

Jan Simonsen, her sammen med Mastersmakkerne Matilda og Jessica

Både Matilda og Jessica ble godt kjent med banene i Frognerparken siden de begge spilte, for øvrig på hvert sitt lag, under Nordisk tidligere i år. Såpass godt kjente med banene ble de at kunne ta med seg både gull og sølv hjem til Sverige.

I år skulle det bli penger, uansett utfall. Arrangørene vurderte å løpe ned til nærmeste minibank for å veksle 9000 i førstepremie og 3800 i andrepremie til svenske kroner, men besinnet seg til slutt.  

Vinnere av Norwegian Masters of Petanque 2011

Største pengsum gikk til Atle, Rickard og Joachim, som vant 13-11. En meget jevn match mot Jan, Matilda og Jessica, hvor sistnevnte lag ledet etter flere runder. Vinnerlagets Atle fikk med dette endelig en solid opptur og vant i parken for første gang. Sist gang han var i finale i parken var under Nordisk helt tilbake i 1989. Han var nok temmelig fornøyd med både seier og sine makkere.

Lenger borte på banen ble B-sluttspillet avviklet med sin finale. Ikke nok med at (nesten) alle pengene ble med til Sverige, men premiene for B-finalen forsvant også ut av landet.  

(Resultatliste Masters)

The sweet revenge

”Er det noen grense for mange ganger man kan tape fanny i innledende?” spurte Dag Nygård. Neste runde klinket de til med opptil flere poeng: 7-13 tap. Dag tok det hele med stoisk ro: ”To fanny og et walkover-resultat”. Det var liksom ingen tvil: det ble B-sluttspill i Masters for den norsk-engelske trioen.  Det skulle bli en svært søt hevn for rosaskjortene. Helt til finalen gikk de, med 13-7 (nei, ikke walkover) i kvartfinalen mot Atle/Morten/Svein og samme resultat (nei, ikke walkover denne gangen heller) i semifinalen mot Larry/Rune/Oddvar. Finalen kunne bikket begge veier, men rosaskjortene hentet seg mesterlig inn i siste liten og vant 13-12 over Steinar/Siri/Lisbeth. Congrats lads!

Norsk-engelsk på topp i Masters B-turnering


Vi i UAB storkoste oss hele helgen, både på og utenfor banen. Vi håper både spillere og publikum hadde det minst like fint. Tusen takk for at dere ville tilbringe helgen sammen med oss! – Kanskje dere har lyst til å komme neste år også…? 

Tekst: Eli Gjengstø


Les om helgen også i bloggene Unbeat-A-Boule, Success-Star og Jess&Pimmen. Engelskmennene har sendt hilsen, de også.