Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

På banen: Helge Skjørberg

Han har bidratt med så mye, denne rundens hovedperson. Han var med på oppturen som førte til at Holmestrand fikk en solid lokalavis i Jarlsberg Avis. Han har vært med på å arrangere VM sprint på skøyter 1997 i Vikingskipet. Han var en av initiativtagerne bak oppstarten av Vestfoldkoret Swinglett. Han er båtentusiast på sin hals. Heldigvis for oss, har han også i aller høyeste grad brukt energi og tilført entusiasme også i petanquemiljøet. Vårt fokus denne gang er rettet mot Helge Skjørberg fra Holmestrand.
Få av oss kan ha unngått å treffe Helge Skjørberg. Ikke fordi han deltar i samtlige turneringer, slikt har han for dårlig tid til. Det er så mye å gjøre, så mye å bedrive tiden med. Så mye å utføre. –Også er det båtlivet, da. Båt er og blir hans største hobby. Det er ikke bare enkelt å være petanquespiller og båtentusiast. Valgene blir mange gjennom sesongen da alle petanqueturneringer foregår i helgene. Selv om vi treffer Helge også i sommerhalvåret er han en av de få norske spillere som nok er mer aktiv om vinteren enn om sommeren.

Store sportslige bragder har det likevel blitt. En i særdeleshet. I Fredrikstad i 2010 var han med på overraskelseslaget som målbandt landslagsspillerne og gikk helt til topps i Norgesmesterskapet i åpen klasse.

- Det var ikke mange i klubben som hadde trodd at vi skulle klare å komme så langt som vi gjorde, og reaksjonene ble deretter. Vi ble feiret på en treningskveld med kaker og kaffe, og ordføreren var til stede og lokalavisen. Det var skikkelig gøy. For min egen del må jeg takke mine to lagkamerater som tok meg med på turneringen. Normalt spiller jeg ikke så mange turneringer om sommeren, fordi jeg bruker båten mye i helgene. Derfor var det fint når NM passet for meg at jeg fikk spille sammen med Birger og Hans-Erik. Jeg hadde i hvert fall ikke trodd at jeg skulle bli Norgesmester!

Norgesmestere 2010: Birger O. Hansen, Hans-Erik Røneid-Hansen og Helge Skjørberg

Det var HPK-gründer Arne Olsen som i sin tid introduserte Helge for petanque

1 2 3 4 53. When you attempted intercourse, how often were buy viagra events are minimal at the usual dose of 40mg (24,25) ..

. Han dro med seg Helge ned til Nedre Gausen for å kaste noen kuler. Dermed var det gjort.  Tanken om å danne klubb ble lansert, og det er neppe noen overraskelse for noen av oss at Helge Skjørberg var blant deltakerne i stiftelsesmøtet. Klubben som fylte ti år i fjor teller stadig flere medlemmer, økonomien bedres kontinuerlig og det er mange flere til å dra lasset.

- Petanqueklubben og våre spillekvelder er i første rekke et sosialt samlingssted, hvor alle typer mennesker ser ut til å finne seg til rette . Absolutt alle er hjertelig velkommen, og det gjenspeiles i disse kveldene hvor vi har med rullestolbrukere, slagrammede, ja alle blir tatt vare på. Dette er en videreføring av hva Arne Olsen brant for når han startet det hele. Jeg pleier å si at en petanquekveld i Holmestrand samler flere personer enn hva det lokale fotball-laget gjør.

Suksessen i Holmestrand har bredt om seg. Petanque har fått et meget godt fotfeste i Vestfold med fire registrerte klubber. Da teller vi ikke med andre miljøer i andre vestfoldsbyer som enda ikke er tilsluttet forbundet. Helge gir HPK-lederen æren for dette:

- Når det gjelder vestfoldklubbene Åsgårdstrand og Vika er nok årsaken vår leder Jan Åge Paulsen som har laget til fadderordninger etter at de har vært med på å spille på våre klubbkvelder. På den måten har de tatt dette med seg i lokalmiljøet og fått med andre. Det er vel litt av det samme som skjer andre steder, de har blitt kjent med sporten på ferie i utlandet, eller her hjemme.

Ti år etter debuten er han altså blitt Norgesmester, men denne mannen er ikke av den typen som hviler på sine lauvbær og blir værende i godstolen. Det er så mye å gjøre, så mye å bedrive tiden med. Så mye å utføre. Heldigvis: Petanque-Norge har en stor ressurs i ham.

Helge er en av de stille entusiaster som er viktig for utviklingen av petanque i Norge. Han har lenge vært kjent for å lage IT-systemer for å hjelpe arrangører å gjennomføre turneringer, og skaffet kuler og annet utstyr på forespørsel til de som trenger det. Alle som har deltatt i turneringer i Holmestrand, vinter som sommer, har bitt seg merke i hans programmer for sekretariatet. 

- Første gangen jeg brukte et dataprogram i større målestokk var under NM i Holmestrand i 2003, tror jeg. Vi fikk egentlig ikke lov av forbundsstyret, men når vi brukte det ved siden av det manuelle så var det ok. I løpet av stevnet fikk vi beskjed om at det var ok med datakjøring likevel. Jeg har siden den gangen utviklet dette videre og har nå en rekke programmer for diverse spilleformer. For ett år tilbake sendte jeg ut en testversjon av gruppespill, men det kom ingen henvendelser tilbake. Problemet er kanskje at jeg vil gjerne ha litt igjen for dette arbeidet, men det er vel for mange litt enklere å kjøre på manuelt system.

Ikke tro at det stopper her. Som pensjonist har han litt ekstra tid til overs, og noe av denne tiden fyller han med litt petanquekremmeri. Ikke akkurat en hverdagslig syssel for den menige spiller her på berget.

Etter å ha importert kuler nå og da som en privat ytelse, som oftest til nye medlemmer, har han den siste tiden formalisert noe av dette arbeidet og startet noe så unikt i Norge som en petanquebutikk. Ikke en med store lokaler med mange ansatte, eller en virksomhet som skal innbringe en solid inntekt. Rett og slett bare en liten butikk som kan hjelpe norske spillere til å skaffe seg rimelig petanqueutstyr. Navnet burde være enkelt å huske: PetanqueButikken.

- Mine tanker er at jeg skal i hovedsak selge det jeg får tak i av petanqueutstyr til en pris som konkurrerer med prisene i våre naboland. Jeg holder nok en litt høyere pris enn hva en vanlig butikk som har direkte avtale med fabrikkene har, men noe rimeligere enn hva jeg som privatperson må betale hvis jeg gjør en bestilling av kun ett sett kuler.

Helge har for lengst vært i kontakt med fabrikkene i Frankrike for å få til en avtale, men tilbakemeldingene har enten ikke kommet eller vært nedslående. Kuleprodusenten Obut svarte like godt at et samarbeid “er ikke interessant” . Helge er dog ikke av typen som gir opp.

- Inntil videre prøver jeg å få med så mange bestillinger jeg kan før jeg sender en ordre til Frankrike. Frakten blir rimeligere pr. sett jo fler jeg bestiller. Samtidig tør jeg ikke eller har jeg ikke råd til å sitte med for mye på lager.

Helge selger også sine tjenester til hoteller og lignende. Nylig fikk han en forespørsel fra en gruppe på 20 personer fra Telenor som ønsker å spille når de skal holde kurs på Holmestrand Fjordhotell.

Det er nettopp denne formidlingen av petanque som først og fremst driver ham. Han forventer ingen stor økonomisk fortjeneste, det er ikke det som er det viktige.

- Jeg tror jeg på denne måten kan bidra til å få sporten mere kjent. Jeg satser nå på å få kontakt med hoteller, event byråer, campingplasser og få disse til å anlegge baner som gjestene/kundene kan bruke. Selge rimelige kuler (campingkuler) til disse slik at flere får stifte bekjentskap med hva vi driver med. Være konsulent, leie meg ut til hoteller etc når de trenger en aktivitet til sine gjester. I det hele tatt legge forholdene til rette slik at de kan begynne.  Som jeg sier til flere av dem jeg har vært i kontakt med: leier dere ut banen, kuler etc kan dere jo tjene penger på dette i tillegg til at gjestene får en aktivitet som alle kan være med på. Da kommer de oftere tilbake, eller blir værende lenger.

Utvikling av turneringsprogrammer og salg av kuler gjør at Helge Skjørberg er en stor ressurs for oss. Ikke fordi han gjør dette for egen vinning, men fordi han drives av et sterkt formidlingsønske og engasjement:

- Vi må bli flinkere til å vise frem det vi driver med. Når vi ser at de som nå kommer til gjør det på bakgrunn av at de har sett andre, venner, kjente har prøvd og snakker videre om det. Disse er våre største ambassadører. 


Dersom du har lyst til å kaste kuler sammen med petanquekremmeren kan du møte opp på HPKs faste klubbturnering i sommerhalvåret. Denne finner sted på Nedre Gausen i Holmestrand hver tirsdag fra klokken 18. Når den vanlige klubbkvelden er over i halv ni-tiden er det en gjeng på en åtte-ti personer som holder på til det er mørkt og vel så det. Helge Skjørberg er blant disse. Selvfølgelig. Det er så mye å gjøre, så mye å bedrive tiden med. Så mye å utføre. Livet er altfor kort til å bare sitte stille.

Petanque.no er begeistret. Tusen takk for intervjuet, og lykke til med PetanqueButikken!