Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

 

Lars Storaker Bruu

- Du har før årets sesong gått fra moderklubben OPC til UaB. Hva var bakgrunnen for klubbyttet?
 
I år er det 20 år siden Ole og jeg vant vårt første NM gull, så byttet klubb slik at vi kan hente dobbelgullet 20 år etter det første :-)
 
- Dere fire som danner Norge 1 har spilt sammen nå de seneste årene, tror du at det endelig skal lykkes under mesterskapet i parken i mai?
 
Så lenge vi greier å ha det moro på banen, tror jeg vi skal slå bra fra oss på hjemmebane. 
 
- Har du satt dere noen resultat mål for mesterskapet og har du noen generelle ønsker for mesterskapet?
 
Målet må være å vinne en medalje.  Ellers håper jeg på ett fint arrangement og selvfølgelig at Frognerparken bader i sol denne helgen i mai.
 
- Har du satt opp en egen form for trening frem mot mesterskapet, som et supplement til det som du trener sammen med laget?
 
Nå som vi har en landslagstrener har vi fått en del øvelser jeg skal trene på.  
 
- 5 gull, hele 11 sølv og 3 bronser har du fra Norske mesterskap, er det en av disse medaljer du husker spesielt og setter høyere enn de andre medaljer?
 
Selvfølgelig var mitt første gull i 1991 en veldig stor opplevelse. 
 
- Under Nordisk mesterskap runder du 50 offisielle landskamper på senior nivå. Du har fått reise verden rundt som petanquespiller, alt fra du spilte på juniorlandslaget

caused by cardiacAlthough the quantitative benefits of altering modifiable cialis online.

. Hva har petanque betydd for deg?
 
Petanque har vært en stor del av livet mitt siden jeg startet som 6 åring.  Ettersom bror, mor, far, bestefar og onkel spilte ble dette en familieaktivitet som hele familien ble med på.    Etter jeg kom på landslaget har jeg vært så heldig å reist mye; Marokko, Thailand, Senegal, Spania og Frankrike er noen av landene jeg har vært å representert Norge. Også møtte jeg min kjære samboer i petanquemiljøet! Så petanque betyr og har betydd mye for meg.
 
- Hadde du satset så mye på petanque, om du ikke hadde anledning til å kvalifisere deg for et landslag?
 
Hadde nok satset mindre hvis jeg ikke kunne kvalifisere meg til noe landslag.   Men ville forsatt spilt petanque, det viktigste er forsatt det sosiale for meg.
 
- Du har de to seneste år vært en del av seksjonsstyret i Petanque, hvordan er det å kombinere administrasjon og topp spiller seg?
 
Det har gått bra.
 
- Hva er det du mener er den viktige sak for at norsk petanque skal utvikle seg?
 
Vi må være inkluderende, ha plass til alle.  Det er utrolig mange som tror dem spiller boccia, men som faktisk spiller petanque her i landet.   Hvis du tar en tur i Frognerparken en fin sommerdag, vil du garantert se noen som hiver kuler og koser deg.  Dette er faktisk petanquespillere selv om de ikke er medlem av noen klubb eller har lisens
 
- Midt på nittitallet tok Norge sin siste medalje i åpen Nordisk, du som har vært med i så mange år har du en oppfatning av hvorfor det er så lenge mellom vær gang vi klarer å hevde oss?

De andre nordiske landene har utviklet seg mye mer enn oss. Vi har ikke samme treningsfasiliteter eller økonomi som de andre landene, samtidig som vi ikke har spillere som vil satse nok for å ta steget helt opp i den nordiske eliten.

Maija Juva

- Vi må spørre, hvordan har Larry det hjemme når du drar på landslagstreninger og turneringer uten at han er med?

Larry har det helt ypperlig. Han spiller petanque, trener og gjør ting han trives med. Larry er en voksen, selvstendig mann som ikke er avhengig av meg for å ha det hyggelig :)
 
- Før neste sesong har du meldt overgang til Økern Petanque Club, hva er bakgrunnen for denne overgangen?

Petanqueamigos hadde etter hvert få medlemmer og det ble vanskelig å få til lag både i Vinterserien og NM. Økern var veldig raus og åpnet for at vi kunne spille med dem i Vinterserien både i 2009-2010 og 2010-2011. Da ble det naturlig å melde overgang til Økern når Petanqueamigos ikke lenger kunne tilby nok aktivitet.
 
- Du spilte din første landskap i 1997, den gang også Nordisk Damer. Siden den gang har du i spilt 92 landskaper og selv om ingen skulle tro det har du også 18 veteranlandskamper. Det må ha vært mange gode og sikkert noen ikke fult så gode minner. Er det et spesielt godt minne du kan trekke frem?

Det største for meg var nok 5. plass i skytekonkurransen i Dame-EM 2010. Vi fungerte også godt som lag i EM, det var veldig bra. Jeg har andre gode minner også, men det siste er lettest å hente frem.
 
- Du er en av mange i årets landslagstropp som er medaljegrossist fra norske mesterskap, med dine totalt 10 medaljer: 5 gull, 3 sølv og 2 bronse. Hva betyr Norsk Mesterskap i dag for norsk petanque? Har du noen tanker om hvordan dette mesterskapet kan utvikle seg?

Norsk Mesterskap i dag har stor betydning for norsk petanque, større enn for noen år tidligere. Det er flere konkurrenter og høyere nivå enn før, og medaljene henger deretter også høyere.  
 
- To medaljer fra Nordisk i veteranklassen kan du skryte av, og du har også flere ganger tidligere spilt i dameklassen i Nordisk hva er den største forskjellen mellom veteran nordisk og åpen/dame nordisk?

Veteran Nordisk har de siste tre år vært en åpen turnering der hvert land stiller med to landslag, men der i tillegg alle veteranspillere fra nordiske land kan delta. Det betyr at turneringen er mye større, men at man også møter motstandere som kanskje ikke har spilt så lenge. Da Nordisk Veteran ble spilt i Gøteborg i 2009 deltok mange veldig sterke svenske lag i turneringen, og mesterskapet ble vunnet av et lag som ikke var det kvalifiserte landslaget. Denne muligheten for såkalte "outsidere" gjør turneringen morsom og det er ønskelig at flest mulig lag deltar i tillegg til landslagene. Når det gjelder åpen og dameklasse har man ofte forhåndsfavoritter. Dette kan påvirke spillet til oss som vanligvis ikke er blant disse favorittene.  
 
- Du er en av de norske spillere som spiller flest turneringer her hjemme, men reiser ofte også utenfor landes grenser for å spille turneringer. Hva er det du får ut av de turneringer du spiller for eksempel i Sverige?

 Det viktigste er å møte motstandere som man ikke kjenner fra før. Da har man ingen unødvendig "respekt" foran en kamp, men stiller på lik linje med det andre laget. Vi har hatt mange veldig gode kamper og også mange ganger med gode resultater, som selvfølgelig har gitt mersmak. I det siste har vi deltatt i en del veteranturneringer, som også er store med mange gode spillere.
 
- Foruten at du spiller mye turneringer, har du tid for egen trening og i så fall hvordan og hvor ofte trener du?

Nå har jeg som pensjonist veldig god tid til egen trening og vil trene nesten daglig når været tillater det. Trener både skyting og ved å spille singel med Larry, i tillegg til å delta i spill med andre når det er mulig. Jeg har erfaring av at en kort treningsøkt (ca 30 min.) 5-6 ganger i uken gir en vesentlig effekt. 
  
- Du har opplevd mye, men har du et mål som petanquespiller du ikke har nådd?

Jeg har aldri sett på meg selv som en spesielt god petanquespiller så jeg kan ikke si at jeg har hatt så høye mål. Gode resultater har kommet heller som hyggelige overraskelser. 
 
- Laget du spiller på nå i Nordisk er et meget rutinert lag, av og til oppstår det sikkert uenighet om taktikk i løpet av en kamp. Hvordan blir så rutinerte spillere enige?

Jeg ser dette som en av de tingene Jack kan hjelpe oss med. Vi har ikke spilt så mye sammen som lag, og har litt forskjellige måter å vurdere situasjonen og å uttrykke oss på . Vi har ikke alltid klart å lande på beste mulige taktikk. 
 
- Du er født og oppvokst i Finland. Hvordan er det å spille landskamper mot nettopp Finland? Gir det deg en ekstra kick?

På en måte ja, men på den andre siden kan det være en ulempe å delvis identifisere seg med motstanderen . Jeg må f.eks. ikke snakke finsk med dem, og jeg må hele tiden være bevisst på å holde avstand.
 
- Har du satt dere noen resultat/mål for mesterskapet og har du noen generelle ønsker for mesterskapet?

Jeg ønsker at vi som lag fungerer godt og får til vårt spill. Personlig vil jeg jo gjerne treffe alle skuddene!

Tom Johansen
 
- Hvordan startet din petanquekarriere, og hvordan har den utviklet seg frem til i dag som landslagsspiller?
 
Den startet med at jeg spilte bowling sammen med Oddvar Karlsen og Kjell Hide og de snakket mye om Petanque’n. Etter hvert ble jeg med for å prøve og som alltid når noe har med runde ting å gjøre, som skal kastes, og med innlagt konkurranse så ble jeg bitt. Tidligere hadde jeg spilt håndball på topplan og har vel et medfødt balltalent så jeg tok det forholdsvis fort. Etter hvert ble jeg gradvis bedre og fikk mulighet til å spille sammen med etablerte og gode spillere. Dette førte videre til landslagsspill som startet med Nordisk i Finland 1999. Etter dette har jeg fått muligheten til å spille flere mesterskap som Nordisk, Nordsjø og VM.    
 
- Dere er fire på laget. Hvordan avgjør dere hvem som skal stå over?

I utgangspunktet består laget vårt av Trond, Ronny og meg og vår fjerdemann er Roger Støa. Vi starter vel første kamp med Trond, Ronny og meg, men vi er blitt såpass voksne at hvis en av oss ikke spiller optimalt så bytter vi raskt. Hvordan man starter de andre kampene i Nordisk avhenger mye av hvordan de som spilte foregående kamp presterte. Har de spilt en bra kamp og vunnet ser jeg ingen grunn til å bytte på den oppstillingen, dette er min personlige mening. Selvsagt har vi vel lyst til å spille alle sammen hele tiden, men laget som helhet teller mest her.   
 
- Noen hevder at det er en fordel å spille på hjemmebane, spesielt i Frognerparken. Har det noen stor betydning mener du?
 
Nei, jeg tror ikke dette betyr så mye her, men det at man har venner og kjente som står og ser på vil forhåpentligvis ha en positiv effekt på oss spillere og få oss til å prestere på topp. Så ut ifra dette så kan det kanskje bety noe å ha hjemmebane.
 
- Dere er hele fire stykker i husstanden (to seniorer og to juniorer) som skal spille Nordisk. Gir det seg noen utslag som du har lyst til å dele med oss lesere?
 
Synes selvsagt at det er kjempegøy at familien er så godt representert, vi gjør noe sammen og har felles interesse. Når det gjelder juniorene i familien har jeg håp om at de virkelig skal få lyst til å satse videre. Men jeg er glad de har en egen juniortrener, Leif, som foreldre er det ikke like lett å få sine egne barn til å lytte på egne erfaringer råd og tips. Så vi diskuterer ikke veldig mye petanque utenom treningene, Marianne og jeg prøver bare å være mest mulig positive og håper våre tenåringer får en fin opplevelse i Nordisk som gjør at de fortsatt vil være med. 
 
- Har du satt deg noe resultat/mål for mesterskapet og har du noen generelle ønsker for mesterskapet?
 
Ønsket er å kunne klatre opp på pallen, men realistisk sett så skal vi vel være fornøyd hvis vi kan spille om en 5.plass. De tidligere mesterskapene har vi vært langt nede på resultatlistene så alt som er bedre enn det er jo positivt.
 
- I 1999 under Nordisk i Finland spilte du din første landskamp, nå er du kommet opp i 73 landskamper, som for de fleste av oss er uoppnåelig. Men i ditt lag er du allikevel som en nybegynner å regne. Dine medspillere har til sammen fantastiske 581 kamper med flagget på brystet, med dine kamper så er man opp i 654. - En enorm rutine. Hvordan utnytter dere dette under mesterskapet og i turneringer generelt? 

Ja, rutinen i laget vårt er det ikke noe å si på, det som har vært vårt problem de to siste årene er at vi er for ustabile. Rutinen i laget gjør at vi stort sett gjør de riktige valgene i forskjellige situasjoner, men til syvende og sist er det utførelsen det går på uansett hva man velger å gjøre. Vi har spillere i laget med enorm kapasitet, “grunnsteinen” i laget vårt Trond er vel på sitt beste en av Norges desidert beste spiller, kommer han opp på i nærheten av gamle høyder så er vi et vanskelig lag å slå.
 
- Først under Norsk mesterskap i 2009 vant du gull. Hvordan var det endelig å lykkes?
 
Det var godt å endelig få et NM-gull, men har lyst på flere. Grunnen til at jeg byttet klubb fra Follo til Økern var nettopp mulighet til å vinne NM sammen med laget mitt. Har veldig lyst til å vinne det gjeveste, trippel, kanskje det blir i år? ;-)

- Hva betyr det for deg at det er mulig å spille på et landslag?
 
Landslagsspill er den ekstra gulroten man kan få med å spille petanque i Norge. Lysten til å konkurrere med andre nasjoner på et høyere nivå er det som er motivasjonen min, og forhåpentligvis gjør det meg til en bedre petanquespiller. Til sist og ikke minst så er det utrolig morsomt å spille petanque.

Ellen Sanna Andersen

- På landslaget spiller du sammen med din eldste datter. Hvordan påvirker dette lagdynamikken og lagmoralen?

Tror ikke det vil påvirke lagmoralen da vi har et veldig godt forhold, og jeg håper lagdynamikken også vil være god selv om vi er fire på laget. Men da er det godt å ha en coach som vil veilede oss gjennom kampene.

- Er det en klar lagkaptein på laget som tar avgjørelser eller diskuterer dere frem avgjørelser?

Vi har ikke har noen klar lagleder, men det er alltid godt å diskutere oss imellom om hva som er lurt å gjøre og så kan coach-en komme inn å ta den endelige avgjørelsen.

- Hvor mye betyr petanque for deg, og hva er ditt største ønske å få oppleve som petanquespiller?

Petanque betyr mye for meg både på det sosiale og det konkurransemessige. Men det er først nå de siste årene jeg har vært med mer eller mindre aktivt.  Etter å ha kvalifisert meg til Nordisk føler jeg at jeg må bruke mye tid på Petanque frem til mai. Det hjelper ikke å være med på en turnering av og til, man må både over for seg selv og ikke minst overfor laget trene mye.

- Hva betyr det for deg at det er mulig å spille på et landslag?

Det at jeg er tatt ut på et landslag må jeg ærlig innrømme er med blandede føleleser. Grunnen til det er at det er litt for få jenter som spiller petanque i Norge, så nivået for å bli med på et landslag er ikke så høy. Noe vi merker godt når vi treffer andre nasjoner.

- Har du gjort deg noen tanker på hva man kan gjøre for å få flere jenter til å spille petanque? Og i neste omgang: få flere jenter til å satse på idretten?

Hva vi kan gjøre for å få med flere jenter i petanquemiljøet er ikke godt å si, vi må nok jobbe mer aktivt ut i jentemiljøer. For å få med jenter som vi satse på idretten må man få tak i jentene i ung alder og da kan man for eksempel oppsøke de på skolene.

- Du har en over gjennomsnitt petanque-engasjert ektemann. Det hender ikke at du blir lei av petanque, vel?

At jeg har en veldig engasjert mann er ikke noe negativt. Han har alltid vært sånn at skal han gjøre noe skal det gjøres ordentlig, pluss at han når han spiller så er det til fordel for meg at vi kan gjøre noe sammen.

 


Sjekk denne siden for mer informasjon. Les også andre spilleres besvarelser her og her.