Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Høye kast fra Pettersen!

Robert Pettersen (Norge Åpen 1)

- Første gang du spilte Nordisk mesterskap i 2004 kom du og dine medspillere helt til semifinalen, tapte den samt kampen om tredjeplassen. Hva husker du fra denne turneringen?

For min del var alt nytt og spennende, og det jeg kanskje husker best er at det var veldig lett og legge på mange av banene. Det var alt for mye grus på enkelte baner, og som jeg husker det: da vi var kommet til semifinalen fikk vi en bane som det omtrent ikke var grus på, og da falt vi dessverre igjennom.
 
- Fjerdeplassen dette året har vi ikke klart å gjenta siden . Tror du at vi klarer å få et lag i semifinalen under dette mesterskapet?

Det tror jeg er mulig. Hvis laget fungerer fra første kamp, og vi får spillet til og flyte er mye gjort.

- Din første klubb var Son Petanque Klubb, når startet du å spille der? Hva ar det som fikk deg til å starte med denne idretten?

Jeg husker ikke helt når jeg startet, jeg tror det var midten av nittitallet. Det var gode gamle Sigurd Stene som fikk meg til å prøve. Han sa at dette var en idrett som passet perfekt for meg. Jeg tror han hadde helt rett.

- Etter noen år i Son meldte du overgang til UaB, hva var bakgrunn for denne overgangen?

Når jeg byttet over til UaB var det Thor Haugen som sto i bresjen for. Han sa til meg at han skulle prate med Ole og Benny angående et lag sammen med de. Han trodde de manglet en tredjemann, og at jeg ville passe sammen med dem, og jeg tror han fikk rett gitt.

- Vi er kjent med at du trener ofte, kan du fortelle litt om hvordan en normal treningsuke er for deg?

Jeg trener nok ikke like mye nå som for noen år siden, men jeg får trent litt i lunsjen på jobben, så har vi jo bane oppe ved familien Andersen på Stigenga, der blir det kastet litt kuler i løpet av uka.

- Har du satt deg/dere noe resultat/mål for mesterskapet og har du noen generelle ønsker for mesterskapet?

Målet er jo og komme til semifinalen, og da kan alt skje. Jeg tror vi er gode nok til en finale. Jeg har selvfølgelig et eget ønske om og få kamper nok til og nå 100 landskamper.

- Hadde du satset så mye på petanque, om du ikke hadde anledning til å kvalifisere deg for et landslag?

Vanskelig spørsmål, det tror jeg nok, for jeg synes det er utrolig moro og spille.

Fossen i Norgestoppen!

Lisbeth Fossen (Norge damer 1)

- Du har over 200 landskamper for Norge, hva betyr muligheten fortsatt og spille på landslaget for deg?

Å spille på landslag er "gulroten". Vi møter jo de sammen lagene hele sesongen her hjemme, sÅ da er det veldig bra å få "komme ut". Egentlig også får å se hvor man står i forhold til resten av verden :-)

- Du er den eneste kvinne som har tatt medalje i Nordisk for damer, som fant sted sist gang Norge arrangerte i 2005. Har du og laget noen ambisjoner denne gang?

Bronsen i 2005 kom som en stor overraskelse, etter særdeles dårlig spill på dag 1. I år så stiller vi med et lag som har potensial til å ta medalje med godt spill. Ambisjonene internt, er topp 3, og jeg ser på dette som realistisk med bra spill.

- Kvalifiseringen til Nordisk ble gjennomfør tidlig høsten 2010, veldig mange måneder før selve mesterskapet. Tanken var at spillere skulle få anledning til å trene gjennom vinteren. Et alternativ er jo at spillere trener gjennom vinteren selv for å kvalifisere seg om man har en slik kvalifisering rett i forkant av selve mesterskapet. Du som har over 200 landskamper, hva tror du er den beste løsningen?

Når det gjelder kvalifisering, så er jeg helt klar på, at tidlig kvalifisering er det beste. Da har man muligheten til å få spilt sammen, lære hverandre og kjenne osv.

- Hva betyr det for deg at det er mulig å spille på et landslag?

Å ha muligheten til å spille på et landslag har mye å si. Hvis man, som petanquespiller, har ambisjoner om å bli god, er landslag viktig Dersom man vil være "hobbyspiller" trenger man ikke landslag. Men jeg må si; jeg hadde aldri vært i alle disse rare landene, hvis det ikke hadde vært for landslaget i petanque :-)

- Vi undrer hvordan du og laget ditt forbereder deg til dette mesterskapet?

Når det gjelder forberedelse, så har laget spilt turneringer i Sverige. Her møter man stort sett bare god motstand så dette er suveren trening. Årets landslag er også heldig i forbindelse med at vi har fått en landslagssjef. Han har vært her og "trent" oss. Og dette har vært svært nyttig. Vi skal prøve å få spilt de fleste turneringer fremover, både hver for oss og sammen, så dette skal nok bli bra!

- Har du satt deg/dere noe resultat/mål for mesterskapet og har du noen generelle ønsker for mesterskapet?

Nordisk Mesterskap i Norge! Dette kan jo bare bli bra :-) Tror det er mange flinke folk i aksjon, så jeg har stor tro på dette. Ønsker meg bra vær, men det kan man jo ikke bare "trylle frem "

- Laget du spiller på nå i Nordisk er et meget rutinert lag, av og til oppstår det sikkert uenighet om taktikk i løpet av en kamp. Hvordan blir så rutinerte spillere enige?

Det siste spørsmålet er den største utfordringen i vårt lag! For min egen del, er det her jeg har mest å jobbe med. Er en særdeles sta og egen person, så utfordringer blir å komme til enighet. I og med at jeg har vært med "så lenge", har jeg nok tilegnet meg egenskaper som ikke er så bra. Har stort sett spilt på lag hvor det kanskje har blitt naturlig at jeg har tatt "styringen" eller det bare har blitt slik. MEN jeg føler vi er på god vei med laget jeg spiller på, så dette BLIR BRA!

Reka i aksjon

Trond Rekdahl (Norge åpen 2)

- Nordisk mesterskap i petanque 2011 skal arrangeres i Frognerparken i Oslo. Sist gang Nordisk mesterskap ble arrangert i Frognerparken var i 1989

(affordability) factors. The presentation and stratificationin the choice of therapy (shared decision making) cheap viagra online.

. Blant de norske spillerne befant Trond Rekdahl seg. Debuten på landslaget kom året før, også denne i Nordisk.  Utrolige 250 landskamper senere skal han på nytt spille Nordisk Mesterskap i parken.

Hvordan klarer du å holde oppe motivasjonen for videre landslagsspill?

Jeg har i alle år vært heldig og fått spille med dyktige spillere, som har gitt resultater i konkurranser både her hjemme og ute. Gode plasseringer gir motivasjon og ambisjon om å gjøre det bedre. Dessverre er ikke Nordisk en konkurranse jeg har hevdet meg i toppen i. Med unntak av 3. Plassen i 1989, har det vært sørgelige resultater på de 12 andre Nordiske jeg har spilt. Kanskje 2011 blir et vendepunkt.

- I mesterskapet i 1989 spilte du med Arne Kjærsrud og Morten Torp. Var dette en lagkombinasjon som ble satt sammen for mesterskapet, eller var det dine faste medspillere på denne tiden?

Vi spilte bare Nordisk sammen mener jeg å huske. Dette er jo noen år siden så jeg husker ikke sikkert. Jeg antar at resultatene fra Norges Cupen i 1988 var utslagsgivende for hvem som spilte med hvem. 

- Norge hadde med tre lag til dette mesterskapet, der de to andre lag var Norge 1: Gerard Mercier, Dag Alstad, Atle Smeby og Norge 2: Oddvar Karlsen, Rune Kristoffersen, Terje Bratlie. Om vi ikke tar feil var det vel bare Gerard som ikke var Follo spiller av de ni spillere . Kan du fortelle litt om miljøet i Follo som gjorde at dere var så mange gode spillere på denne tiden?

Follo Petanca klubb vant det meste i slutten åttiårene, og dette hadde nok med at vi hadde en mann som dro oss i øra og fikk prentet inn i hodene våre at man ikke ble noe bedre spiller av bare å spille kamper, man måtte også trene teknikk og taktikk. Jeg snakker selvfølgelig om Francisco Sabater min mentor og gode venn. Jeg skulle håpe at flere hadde skjønt dette.

- Det var et tøft regime den gang både for å bli kvalifisert og ikke minst trening frem mot mesterskapet. Husker du noe av hvilke krav dere som spillere hadde frem mot mesterskapet?

Jeg kan ikke huske at det ble satt noen krav, og det var vel det som jeg synes var feil med hele uttaksmodellen vi hadde på det tidsrommet. Der resultatlisten for Norges cupen året før var bakgrunnen for uttaket.

- Norsk petanque hadde hatt noen gode år resultatmessig fra Nordisk den siste halvdelen av åttiårene med to gull, et sølv og tre bronse. Har du noen tanker om hvorfor vi klarte oss så bra?

Jeg mener vel at mye har med at de kom fra Follo, hvor det var systematisk trening som gav gode tekniske egenskaper.

- Selv spilte du på laget som fikk tredjeplass dette året, og husker vi ikke helt feil spilte dere mot de Nordiske mestere (Peter Begtsson, Hugo Wester og Sebastian Mantel) i innledende kamper og vant. Husker du noe fra denne kampen?

Vi knuste dem!

- Er det noe annet fra spillet under selve mesterskapet du husker?

Jeg husker at vi bare tapte en kamp og det var mot et norsk lag (Gerard Mercier, Dag Alstad, Atle Smeby). De tapte finalen mot det laget vi banka i første kamp.

- Det ble anlagt ny bane i Frognerparken som ble innvidd til mesterskapet i 1989. Dette ble et stort løft for lille Petanque-Norge. Hvilken betydning mener du banen i parken har hatt for norsk petanque?

Veldig mye, det var jo i parken vi kunne vise frem petanque. OPC hadde i flere år prøvd å få til en fast bane i parken men fikk avslag. Kommunen snudde da Tor Solheim som den gang var president i NBF (Norges Boule Forbund) sendte inn en ny søknad om bane i Frognerparken på forbundets brevark, da fikk vi 5 alternativ å velge mellom, valget ble der banen ligger i dag. Banen har blitt brukt mye, mer før enn nå dessverre. På nittitallet var det alltid folk som spilte i parken, uansett når man kom var det folk som man kunne spille sammen med der. Dette gjorde at petanque ble bedre kjent og flere begynte å spille. OPCs onsdagsturneringer har bidratt mye til å få nye folk til å begynne å spille.

- Vi undrer hvordan du og laget ditt forbereder deg til dette mesterskapet?

Vi har landslagssamlinger som Forbundet har lagt opp for lagene gjennom vinteren. Og for første gang vil det bli hentet inn en egen trener (fra Nederland) som jeg håper vil fokusere mer på teknikk og taktikk enn bare å spille kamper. Jeg har i mange år sakt at Norge taper kamper internasjonalt fordi vi er for dårlige til å legge. Og det var grunnen til at Torgeir Hovind og jeg laget Leggeskolen som vi reiste rundt med for noen år siden. Leggekurset finnes ennå om noen trenger det. Har laget satt dere noen resultat mål for mesterskapet? Jeg håper på et resultat blant de 8 beste.

- Hva har du av forventninger generelt til mesterskapet?

Et mesterskap i Frognerparken arrangert av forbundet blir sikkert bra, vi har alltid vært bedre til å arrangere enn å spille. Jeg vil ønske alle lykke til!

Endelig på landslaget som seniorspiller!

Siri Sanna Andersen (Norge damer 2)

- I den norske troppen er det flere familiære forhold. Mor og sønn, far og sønn, samboere og ektepar. Ingen av disse spiller på samme lag. To andre av de familiære forhold i troppen er to ganger mor og datter på samme lag. Hvordan tror du det går?

Det å være på lag med mamma ser jeg kun på som en styrke. Mamma er en utrolig dyktig spiller som jeg ser på som en styrke for laget. Det at vi er i familie syns jeg kun er positivt. Da kjenner man hverandres spill godt og kan hjelpe hverandre å bli enda bedre :)

- Som junior var du på trening med petanque minst en gang i uken sommer som vinter. Erik Johansen trente dere med tøff, men rettferdig, veiledning. Nå som du igjen spiller på høyt nivå: hva har du igjen for denne basistreningen du hadde som barn/junior?
 
Denne treningen har gitt meg mye og alt det grunnleggende innenfor petanque. Dette har vært alt fra teknikk til hvordan man oppfører seg på banen :)
 
- Du var aktiv som junior og så var det en periode du var borte fra petanque. Hva tror du selv det hadde betydd for ditt spill i dag om du hadde vært aktiv i de årene du var borte?

Jeg hadde vært en mer stabil spiller, for jeg merker godt at jeg har vært borte fra sporten i mange år. Jeg hadde kort sagt vært en bedre spiller, men jeg merker at det kommer tilbake nå som jeg igjen trener mer.
 
- Du har ikke spilt på et seniorlandslag i petanque før, men du har flere juniorlandskamper. Hvilke forventninger har du til mesterskapet?

Jeg forventer et høyt nivå og mange gode spillere. Dermed forventer jeg meg også mange vanskelige og spennende kamper. Jeg ser virkelig frem til å spille mot så dyktige spillere.
 
- Hva betyr det for deg at det er mulig å spille på et landslag?

Jeg syns det er kjempestas :) Det å spille på et landslag har gjort at jeg må trene mer og fokusere mer på spillet, noe jeg syntes er veldig gøy.
 
- Hvilke tanker har du gjort deg om petanque før og nå, og i fremtiden?
 
Petanque er noe jeg er vokst opp med. Det er en liten sport, men jeg håper at flere begynner med det i Norge. Slik kan det norske nivået bare bli bedre og bedre.


Sjekk denne siden for mer informasjon om våre spillere.