Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Verdensmesterskapet i Petanque for kvinner 2013 ble avholdt i Montauban, Frankrike, 4.-6. oktober. Norges lag bestod av svært rutinerte Signe Hovind og Lisbeth Fossen, skytteren Ranu Homniam med kun to års erfaring og novisen Eli Gjengstø som fjerdespiller. Jack Schillemans var tryggheten selv som lagleder.

Åstedet var Boulodrome Marche Gare, en stor petanquehall med to adskilte baneanlegg. Mens det i publikumsavdelingen var flatt og mykt, var det på banen Norge hadde fem av seks kamper langt større utfordringer. En klar fordel for spillere som maktet å kaste sine leggekuler høyt til værs, en egenskap svært få kvinnelige spillere innehar. Skyting ble i de fleste tilfeller alfa og omega.

Selve spillingen ble gjennomført med sveitsisk system. Kun første runde blir trukket. I runde to trekkes vinnere mot hverandre og tapere mot hverandre. I tredje de med to seiere, de med en av hver og de med to tap mot hverandre osv. Den øverste halvdelen gikk etter fem kamper videre til verdensmesterskapets sluttspill, mens resterende lag måtte ut i Coupe des Nations, VMs såkalte B-turnering. Også skytekonkurranse ble avholdt, samtlige land deltok med en representant hver. Mer om alt dette senere.

For en norsk førstereis var VM en fantastisk opplevelse å være med på. Det er fascinerende å observere variasjonen i spillermassen: alt fra purunge treningsprodukter til aldrende superspillere med årevis erfaring. Holdningen, konsentrasjonen, vinnerinstinktet, samholdet, positiv aggresjon er egenskaper å la seg inspirere av. Teknikk og taktikk er jevnt over i en skyhøy klasse, det sier seg selv, dette er verdens beste damer. Men også den mentale biten er så inderlig viktig. Det blir så tydelig i et slikt mesterskap: de som deltar for å forsøke å vinne kamper, gjør nettopp det. Vinner en kamp eller to. Det blir med det. Her ser vi de asiatiske lagene i en klasse for seg. De deltar ikke for å vinne kamper, de deltar for å vinne hele greia. – Og så gjør de nettopp det.

Se bare på Kambodsja. Aldri tidligere har de deltatt i VM. I år følte de seg endelig klare. Skytteren gikk også hele veien i skytekonkurransen. Godt voksne Leng Ke ble uten tvil verdensmesterskapets store favoritt, selveste stjernen, med sin spesielle skytestil, verdighet og enorme ro. Stort dårligere gikk det heller ikke for laget som til slutt endte med bronsemedaljer.

- Og da har vi enda ikke nevnt Thailand. Vi har heller ikke nevnt japansk disiplin. Forskjellen mellom vestlig og østlig mentalitet gjør seg i aller høyeste grad gjeldende.

Norge blir lilleputter i en slik sammenheng. Norge var ikke med for å vinne finalen, men for å forsøke å vinne kamper. Kapre poeng. Utfordre seg selv. Samle erfaring . Kjempe med det man har. – Så får man heller etterstrebe å stadig bli bedre, både teknisk, taktisk og mentalt. Vi kan om vi vil.

De norske kuler

VM ble som nevnt spilt med sveitsisk system. Kun første runde ble trukket og Norge var godt fornøyde med motstanden i første kamp. - Ikke enkelt, men heller ikke uoverkommelig. Det kunne vært mye verre.

Norge – Polen, 10-13

Signe, Lisbeth og Ranu spilte fra start og det ble ikke gjort bytter underveis. Tap til tross, det norske spillet var godt, men man hadde ikke marginene helt med seg. Polen stod igjen med tre poeng mer enn Norge. Det kunne vært mye verre, men likevel føltes resultatet veldig urettferdig. Det ble en tung start på VM.

Norge - Ungarn, 13-5

I andre runde ble vinnere trukket mot hverandre og tapere mot andre tapere. Her fikk Norge ungarsk motstand. Signe la godt mot Polen, men for å komme over det noe bitre tapet i første kamp, valgte man å gjøre en liten endring på lagsammensetningen. Eli, Lisbeth og Ranu startet kampen og alle tre spilte hele kampen igjennom. Dermed fikk også Eli sin VM-debut.

På Facebook-siden Petanqueresultater kunne man lese følgende kampreferat: Norge får poeng i første runde. 1-0. Neste runde går også Norges vei, dog med en solid dose flaks: 3-0. Ungarn sliter veldig, og i runde fire blir det to nye norske poeng. 5-0. Eli legger strike i femte runde. Ranu skyter deretter for to. 7-0. Eli legger foran og Ungarn får kun inn en av sine kuler. Ranu treffer på sitt andre skudd . 9-0. Lisbeth legger 20 cm foran gris etter at to norske og en ungarsk kule havner langt bak. Ungarn legger litt her og der og bommer på skudd. Norge klarer ikke å utnytte muligheten til avslutning, men 10-0 er bra. Elendig runde av Norge som for første gang ikke makter å få poeng. 10-2. Ungarn misser med sitt førstelegg. Eli legger sin første kort, men lykkes med sin andrekule, like bak gris. Ungarn legger inntil gris. Ranu treffer! Ungarn følger opp med legg som omsider kommer til poeng, og Norge greier ikke få bort poengkulen. 10-4. Ungarn legger inntil gris. Ranu treffer nok til å dytte kulen litt til siden. Eli kommer inn til poeng og Ungarn bommer. En ungarsk kule legges bra, men fremdeles norsk poengkule. Ungarn lykkes med sin siste kule. Lisbeth treffer. 11-4. Eli legger sin første kule litt skjev foran. Ungarn er for kort, Ungarn er litt for skjev. Ungarn smyger seg nesten forbi Elis kule. Bommer to, men lykkes med sin siste. Eli legger inn og dytter grisen noen få cm til to poeng. 13-5.

To kamper spilt i VMs første dag, altså, hvorav en seier. - Absolutt et bra utgangspunkt! Gleden ble noe redusert vel tilbake på hotellet. Her kunne man lese på arrangørenes offisielle nettside at Norge hadde tapt begge sine kamper… - En stressfaktor som ble ytterligere forsterket av at transporten slettes ikke kom som avtalt neste morgen. Monaco og KTK-selgere forbarmet seg over de norske spillerne, men noen optimal oppladning var det knapt nok. Heldigvis kom man frem til spillestedet, og heldigvis innså sekretariatet at resultatet i andre kamp var feil registrert.

Norge – Israel, 5-13

Kamp tre ble trukket mot et annet lag som hadde en seier og ett tap: Israel. Et høyt nivå på de israelske jentene ga snart store utfordringer for de norske. Never change a winning team, sa coach Jack, men Eli måtte kaste inn håndkledet etter kort tid. Nervene kom aldri under kontroll.

På Facebook-siden Petanqueresultater kunne man lese følgende oppdateringer: To i første. 2-1, bom på siste skuddet. Tre i mot i tredje runde. Bytte: Signe kommer inn for Eli. Ett poeng til israel. 2-6. Signe inntil gris på første. Israelsk semicarreau. Ranu treffer. God plass å legge på, Signe foran litt til siden men til poeng. Bomlegg av Israel. Enda en gang og ut av banen. Legger seg inntil norsk lederkule men stadig god plass. Bomlegg også på Israels siste. Lisbeth plusser på en. Ranu også. 5-6. 3 i mot, men vi var med både gullegg og carreau Tredje israelske kule blir poeng. Norge velger å legge men er uheldige med plassering. Nå må man legge forsvar, blir ikke norske poeng i denne runden. Slapp med ett imot. 5-10. Israel inntil, Ranu treffer, nok et knallegg og bom. Signe for kort og skjev men perfekt på andre. Israel bommer to. Norge skyter for to, men treffer egen. 5-11. bommer på grisen, ferdig.

Norge – England, 6-13

Israel-kampen viste gode takter, men motstanden var altfor hard. Nå var vi ille ute å kjøre og hadde kniven på strupen: fjerde kamp måtte vinnes for å kunne gå videre til sluttspill. Motstanderne i denne semifinalen ble England.

Signe la fint på andrekula si og Ranu fulgte opp med to treff. Dette resulterte i kjempestart: 5-0 til Norge! Andre runde ga oss fire i fleisen, etterfulgt av tre nye engelske poeng i runde tre. Forstyrrende nok endte også fjerde runde med ett poeng til England. Meget godt betalt for England som gjorde kun to kuler. Deretter ett etterlengtet norsk poeng6-9. Norge var i kjempetrøbbel i påfølgende runde, men Lisbeth la inntil gris. Dette var langt fra første gang hun redder sitt lag i løpet av VM. England skjøt ut både den og gris. Ny runde: 6-11. - Så ble det slutt.

Nærmest teknisk fanny. Til tross for fem poeng imot i første runde beholdt de engelske jentene sitt strålende humor og hentet seg mesterlig inn.

Norge – Bulgaria, 11-10

Ute av leken etter fire kamper, altså . I den femte og siste kampen var fokuset mest mulig positivitet. Vi kunne ikke unngå Nasjonscup, men vi kunne pynte kraftig på resultatet. Vant vi mot Bulgaria ville vi ha to seiere og komme godt opp på resultatlisten. Og det gikk veien!

Det ble en ekstremt tett og spennende kamp. For første gang i VM gikk Norge også over tiden, og kampen ble ikke avgjort før etter to grisekast over tid. Signe, Lisbeth og Ranu holdt konsentrasjon og motivasjon på topp hele veien, og slet seg frem poeng etter poeng. Med fare for en viss subjektivitet: en etterlengtet og velfortjent seier.

 

Status quo etter innledende ble altså to seiere og tre tap. Hadde vi vunnet en kamp til kunne vi gått videre til VMs sluttspill. I utgangspunktet er dette absolutt akseptabelt. Norge ble med dette rangert som lag nummer 31 av totalt 43 lag.

Nordisk petanque

Av de nordiske landene kom kun Danmark videre til VMs sluttspill. I åttendedelsfinalen vant de over Israel, men fikk fransk motstand i kvartfinalen. Danskene startet bra, men stoppet ved fem poeng. Likevel, å være blant verdens åtte beste lag er intet mindre enn fantastisk. Gratulerer, Danmark!

I likhet med Norge vant Sverige kun to kamper i innledende. Svenskene hadde bedre score og krøp opp til tjuefjerdeplass. I nasjonscupen endte de sin ferd i kvartfinalen, attpåtil mot cupens vinnere, Marokko.

De finske damene vant bare en kamp, denne mot Irland, og måtte ta til takke med plass nummer 40.

Nasjonscupen

Samtlige lag som ikke kvalifiserte seg til VMs sluttspill ble sendt direkte til Coupe des Nations, VMs B-turnering. Direkte utslag er brutalt, og det endte også brått og brutalt for Norges del. Tyrkia var langt fra letteste motstand, dog øynet man håp før kampen ble blåst i gang. Spillerne hilste på hverandre, pins ble utdelt og lagbilde ble tatt. Det var bare en ting: Kun to damer stod klare med sine kuler. – Hva? Er det ikke dobbel? Spurte en lett forundret trener. Mellomspilleren kom løpende inn og kastet av seg jakken. Vi tenkte vårt…

… Helt til de begynte å spille. Tyrkiske skudd haglet mot norsk stål og tyrkiske kuler la seg inntil gris. Norske skudd traff lite eller intet og leggekulene endte stort sett opp som rene forsvarskuler. Norge kom seg aldri inn i kampen og avsluttet eventyret med et så stort tap som overhodet mulig.

Nederland var eneste gjenværende europeiske lag i semifinale, men røk 9-13 mot Tunis B, forrige VMs vinnere. Australia overrasket stort ved å få 11 poeng mot Marokko i sin semifinale. Jevnt ble det også i selve finalen, hvor de marokkanske jentene til slutt vant 13-10.
Skyhøyt nivå også i Coupe des Nations, altså.

Ferske verdensmestere

Frankrike 2 med velkjente Angelique Papon i spissen slo Canada i sin semifinale. De godt voksne canadiske kvinnene slo likevel godt fra seg og kapret sju poeng, men det meste stemte for hjemmefavorittene. Like godt presterte de dessverre ikke i finalen.

De svært rutinerte thailandske spillerne greide heller ikke følge opp sitt storspill i finalen

dysfunction should be strongly discouraged since it fails to viagra 100mg kaufen preis The treatment sections of the liver showed some histological changes that were at variance with those obtained in the control..

Almost viagra online • Genito-urinary system.

risk factors and often coexist.• Neurological system cialis otc usa.

. Semifinalene var i så måte langt mer severdige. Thailand på sin side slo Kambodsja 13-8, etter en litt tung start.

Finalen ble en ekstremt langtekkelig seanse. Spesielt velspilt var det ikke, leggene var korte og skuddene var mislykkede. Hver runde tok attpåtil i overkant lang tid. Uoffisiell tidtaking i en runde var 14 minutter. – Men avslutningen var spennende! Thaiene våknet så det dundret og fosset mot mål etter å ha tatt og gitt bort poeng annenhver runde. De franske damene ble parkert med sju poeng og greide aldri å hente seg inn.

- Revansje fra forrige VM hvor Thailand måtte se seg slått av Tunisia. Dette er deres fjerde VM-seier siden 2002. Ytterligere tre ganger har de tapt finalen. Thomgsri Thamakord vant for øvrig også VMs skytekonkurranse i 2004.

1. Thailand: Thongsri Thamakord, Phantipha Wongchuvej, Aumpawan Suwannaphruk, Nantawan Fueangsanit
2. Frankrike: Angelique Papon, Ludvine D’Isidoro, M. Christine Virebayre og Audrey Bandiera
3. Canada: Maryse Bergeron, Manon Joyal, Marielle Rodrigue og Monique Daigle
3. Kambodsja: Chantrea Oum, Sreymom Ouk, Leng Ke og Sreya Un

VM i presisjonsskyting

Kvalifisering til VMs skytekonkurranse begynte fredag kveld, og Norge var blant de første som måtte ut i ilden. Vårt håp var Lisbeth Fossen, men denne konkurransen ble for vår del sett mer på som en dyd av nødvendighet. Resultatet sier heller ingenting om hennes kvaliteter. 8 poeng ble fasit, og Lisbeth kunne dermed konsentrere seg om det hun egentlig var der for. Å spille på lag.

Omskytingen startet ikke før halv ti om kvelden, og flere spillere var derfor ikke tilbake på spillerhotellene før midnatt. Ingen optimal oppladning før lørdagens viktige kamper. Sluttspill i skytekonkurransen ble avholdt lørdag ettermiddag/kveld. Ingen store negative overraskelser utenom Angelique Papon fra Frankrike og spanske Yolanda Matarranz som røk i sine kvartfinaler. Tyskland og Madagascar røk i sine semifinaler, og finalen stod mellom Leng Ke fra Kambodsja og Mouna Beji fra Tunis. Førstnevnte hadde konkurransen aller høyeste poengsum: 46. Dette skjedde i omskytingen. I finalen var ikke utfallet klart før under siste øvelse. Leng Ke traff på siste gris og den tunisiske ungjenta hadde da ikke mulighet til å ta henne igjen.

VMs skytterdronning ble mesterskapets store heltinne. Husk navnet: Leng Ke. 

 

Snipp snapp snute så var VM-eventyret 2013 omme. Norske damer, legg dere i hardtrening: Neste sjanse er i EM om et lite år. En slik opplevelse er virkelig å anbefale!