Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

I helgen møtes europeiske damer og juniorer til dyst i belgiske Gent. Petanque.no følger med som heiagjeng. - Følg med for oppdateringer fra Europamesterskapet!

Hele 57 lag deltar i EM 2012, 32 damelag og 25 juniorlag. Disse fordeler seg mellom 31 land, hvorav Belgia som vertsnasjon stiller med to lag både i dameklassen og juniorklassen. I denne forsamlingen finner vi altså Norge. Ett lag med rutinerte og samkjørte damer, og ett relativt rykende ferskt juniorlag.

(Europamesterskapets offisielle hjemmeside)

Vi gleder oss til å rapportere daglig fra Topsporthal Vlaanderen. Bli med å heie frem våre norske spillere!

Damelandslag

Signe Hovind
Lisbeth Fossen
Ranu Homniam
Caroline Hovind

Trener: Jack Schillemans

Norges håp i damenes Europamesterskap har i lang tid jobbet seg frem mot EM. Målet har vært å spille sammen i flest mulig turneringer, i tillegg til jevnlige treninger. Dette har resultert i både turneringsseire og ikke minst NM-gull i dameklassen.

Det er mye rutine i damelandslaget. Ranu kom som ny inn i miljøet i fjor høst, men seilet tidlig opp som en av Norges beste kvinnelige spillere. Få om noen trener mer enn Ranu, og trening nytter! Caroline spilte seg inn på sitt første landslag som senior i fjor, men har spilt siden tidlig tenår. I likhet med sin NM-makker Ranu er også Caroline blant de aller ivrigste til å trene og jobbe seg frem til gode resultater.

Lisbeth og Signe er ringrevene på laget. Det er ikke få internasjonale mesterskap disse to har spilt sammen. Signe som legger og Lisbeth som skytter. Sistnevnte skal representere Norge under EMs skytekonkurranse, og med 30 poeng under årets konkurranse i NM viste hun at hun virkelig har potensiale til å skyte oss godt opp på resultatlisten.

Jack hjelper Lisbeth i VMs skytekonkurranse

(bildet over: Jack Schillemans hjelper Lisbeth Fossen under VMs skytekonkurranse i fjor)

- Og skulle det ikke gå helt veien i EM, kan man alltids håpe å gå helt til topps i Nasjonscupen. Lisbeth og Signe var begge med da Norge kom helt til finalen under EM i Slovenia i 2010.

Trener Jack Schillemans er en viktig brikke i spillet. Han har fulgt damene tett i mer eller mindre ett år, og blir hyppig brukt som rådgiver både taktisk og teknisk under spill. Ikke minst er hans kompetanse gull verdt når det kommer til det mentale. Signe utdyper:

"For noen av oss er det andre gang vi har Jack på sidelinjen i EM/VM sammenheng. Det føles veldig OK å ha en ressursperson å trekke veksler på hvis vi kommer opp i situasjoner som krever ekstra råd og/eller veiledning. Han har mye kompetanse på konkurranseidrett og har alltid gode råd å komme med. Nå er vi også så heldige denne gangen at Jack har fulgt damespillerne på laget gjennom hele sesongen og på den måten vet litt hvor vår styrke og ev. svakheter ligger, og all den stund vi er fire spillere på laget er det lettere for ham, som utenforstående, å disponere spillerne på den måten han mener det er mest hensiktsmessig."

Veien til EM-finalen...

Innledende spilles med 8 grupper, sju av dem med fire lag og en gruppe med tre lag. Etter tre kamper vil de to beste lagene i hver gruppe gå videre i EM. Dette gir totalt 16 lag.

Neste kvalifisering består av fire grupper med fire lag i hver. Også her går de to beste lagene i hver pulje videre i EM. Disse er nå klare for kvartfinaler, hvor vinnerne går videre til semifinaler og vinnerne av disse igjen skal så kjempe seg i mellom om å bli Europamestere.

De femten lagene som etter første kvalifisering i EM røk ut av mesterskapet, spiller Nasjonscupen. Her følges samme oppsett som i selve EM.

Fredag 2. november

08.30: Kvalifisering, EMs skytekonkurranse
Kvalifisering til EMs skytekonkurranse starter halv elleve og varer til klokken ett. Norge stiller med Lisbeth Fossen.
15.00: Åpningsseremoni
16.30: Runde 1.1
18.00: Runde 1.2

Lørdag 3. November

09.30: Runde 1.3
11.00: Runde 2.1 i EM, runde 1 i Nasjonscupen
14.30: Runde 2.2 i EM, runde 2 i Nasjonscupen
16.00: Runde 2.3 i EM + runde 3 i Nasjonscupen
17.30: Kvartfinaler i EM og Nasjonscupen
20.00: Semifinaler i Nasjonscupen

Søndag 4. november

09.30: Semifinale i EM, finale i Nasjonscupen
14.00: Semifinale i EM, finale i Ems skytekonkurranse
15.00: EM-finalen


Juniorlandslag

Pål W. Johannessen
Martin Vinje
Jonatan Smeby
Herman Støa

Trener: Rune Kristoffersen

Til tross for at de fleste er temmelig ferske som petanquespillere, har gutta brukt tiden frem mot mesterskapet godt. Alle har deltatt på treninger og også fått en del kamptrening i sesongens turneringer. Tre av fire deltok i årets Juniormesterskap, hvor Folloduoen Jonatan og Martin for andre gang på rad ble mestere. Herman kom på en god nummer to. Pål kom som en rakett inn i miljøet midt i sesongen og har imponert stort med sitt skyttertalent. Det blir svært spennende å se hvordan han takler EMs skytekonkurranse!

(bildet over: Pål W. Johannessen)

Av resultater ellers i sesongen kan Jonatan, Martin og Herman vise til andreplass i vintersesongens første turnering i Vestbyhallen. Samme trio skremte opptil flere landslagsspillere under Follos høstslag…

Vi er litt ekstra stolte og spente over å følge et norsk juniorlag i Europamesterskapet. Mangel på rutine er det svake punktet, men vi vet at gutta virkelig kan kjempe i det gode selskap. Her gjelder det å holde fokus og konsentrasjon ved like, og dette blir nok trener Rune Kristoffersen viktigste oppgave underveis i spillingen.

Veien til EM-finalen...

Fem runder innledende gruppespill. De 12 beste lagene går videre i EM. Disse lagene må ut i nytt puljespill før det er klart for kvartfinaler, semifinaler og til slutt den gylne finale.

De 13 resterende lagene må spille Nasjonscupen, EMs såkalte B-turnering. Samme oppsett som EM: runde 6-8, kvartfinaler, semifinale og finale.

Fredag 1. november

10.30: Kvalifisering, EMs skytekonkurranse
Kvalifisering til EMs skytekonkurranse starter halv elleve og varer til klokken ett. Norge stiller med Pål W. Johannessen.
15.00: Åpningsseremoni
14.30: Runde 1
19.30: Runde 2

Lørdag 2. november

08.30: Runde 3
10.00: Runde 4
13.00: Runde 5
14.30: Runde 6 i EM, runde 1 i Nasjonscupen
16.00: Runde 7 i EM, runde 2 i Nasjonscupen
19.00: Runde 8 i EM, runde 3 i Nasjonscupen
20.30: Kvartfinaler, EM og Nasjonscup

Søndag 4.november

08.00: Semifinaler i Nasjonscupen
09.30: Nasjonscupfinale
11.00: Semifinale, EM
14.00: Semifinale, EM + Finale i Ems skytekonkurranse
17.00: EM-finalen