Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Norge i VM 2011

Mandag 17. oktober braker alvoret løs i Tyrkia: VM i petanque for kvinner er endelig rett rundt hjørnet. Vi tar pulsen på Norges håp!

Samtidig som mennene spilte kvalik til landslag i EM, spilte damene kvalik til landslag i VM. Svært få damelag stilte opp. Verdensmesterskapet var på dette tidspunkt bestemt å arrangeres i Hanoi, Vietnam, og dette må nok ta mye av skylden for den labre oppslutningen. Lettelsen for vinnerlaget var stor da kontrabeskjeden kom: Vietnam kunne ikke ta på seg oppgaven som VM-vertsnasjon og Tyrkia stod parate til å ta over oppgaven. Signe Hovind, Caroline Hovind-Sande og Ellen Sanna Andersen jublet nok litt ekstra da dette ble kjent. Bekymringer om deltakelse i det hele tatt var mulig å gjennomføre praktisk og økonomisk kunne skyves bort, til fordel for fullt fokus på å gjøre det så godt som mulig med det norske flagg på brystet.

Mandag 17. oktober starter verdensmesterskapet i petanque for kvinner. Åstedet er Antalya og mesterskapet foregår over tre dager. Den kvalede trioen valgte å ta med Lisbeth Fossen som fjerde spiller på laget, og sammen med coach Jack Schillermans ser de frem mot å forsvare Norges farger mot resten av den kvinnelige verdenseliten i petanque.

Vi slo av en prat med det norske landslaget for å høre hvordan tiden frem mot mesterskapet har utartet seg.

Tre blir til fire

Detble altså Ellen Sanna Andersen, Caroline Hovind-Sande og Signe Hovind som gikk seirende ut av kampen om å bli det norske laget i VM for kvinner . Trioen hadde faktisk aldri spilt sammen før.

- Jeg hadde snakket en del med mamma om at jeg nå hadde tid, lyst og mulighet til å spille petanque aktivt igjen, og da foreslo hun at vi to skulle spille med Ellen. Jeg har ikke tidligere spilt med henne, men hun har jo også vært en del av miljøet i mange år så jeg syntes det hørtes ut som en svært så hyggelig lag-kombinasjon, forteller Caroline.

Signe, Carolines mor, nikker:

- Det var vel Lisbeth som formidlet kontakt idet hun visste at Ellen også gjerne kunne tenke seg å spille ”kvalen”. Og Caroline hadde jo meldt ifra tidligere i sesongen at hun gjerne ville spille mye i år. Det er alltid morsomt å prøve ut en ny lagkombinasjon.

Det var nettopp lagkombinasjonens pådriver, Lisbeth Fossen, som etter kvalifiseringen fikk spørsmålet flere hadde håpet på . Hvorfor valgte dere nettopp Lisbeth som fjerde spiller?

- Det at Lisbeth blir med som fjerde kvinne er jeg veldig glad for . Hun er rutinert og en veldig dyktig spiller som jeg stortrives å spille med. Lisbeth er også en stor resurs når det gjelder den mentale delen av spillet. Hun er en stor motivator, forteller Ellen.

I likhet med Ellen har også Signe tilbrakt mange timer på banen sammen med Lisbeth:

- Valget av Lisbeth som fjerdekvinne var helt naturlig. Hun innehar både tekniske kvaliteter som spiller, har masse erfaring og veldig god strategisk forståelse under spillets gang og sist, men ikke minst; hun er en gledesspreder. Jeg har jo også spilt på lag med Lisbeth (til og fra) i nesten 20 år, så det sier vel noe om at vi har funnet tonen.

Caroline hadde heller ingen vanskeligheter med å stille seg bak valget.

- Lisbeth har mange landskamper bak seg, og enormt mye erfaring og rutine som kan komme godt med under et slikt mesterskap. I tillegg er hun jo svært så hyggelig å være sammen med, og det betyr mye for meg når jeg skal spille at jeg trives med medspillerne mine.

Lisbeth Fossen

Gode skussmål å få, altså. Lisbeth svarte ja, og Norges landslag ble med ett komplett.

- Da jeg ble spurt om å være fjerdekvinne til VM, ble jeg veldig rørt, og ganske stolt. Lysten, kan du si, kom snikende igjen, smiler Lisbeth.

Rutinene gjennomgås

Det er mye rutine i det norske laget. Tre av fire spilte i den norske troppen under årets Nordiske Mesterskap, og ytterligere to av spillerne deltok på det norske laget under fjorårets EM. Laget kjempet seg helt til EMs B-finale, hvor de måtte se seg slått. En av disse to, Lisbeth, var sliten etter Nordisk. Resultatene ble ikke som hun og laget hadde håpet på, og hun gikk lei. Nå er hun derimot tent på den nye oppgaven og har i forkant av VM trent flittigere enn på lenge.

- Når det gjelder trening, så tok jeg en beslutning i juli, om at her skal det trenes!  Jeg regner med at hvis jeg skal spille i VM, så blir det som skytter. Denne posisjonen har jeg ikke hatt i et lag på flere år. Jeg har til nå trent 3-6 ganger pr uke, og håper snart og merke bedring…

Lisbeth er spilleren med flest landskamper, foreløpig 219 kamper, og hennes kvaliteter som petanquespiller har gitt henne en betydelig mengde gylne NM-medaljer. Hele ni ganger har hun fått gull rundt halsen. Signes rutine som petanquespiller er også markant. 181 landskamper og fire NM-gull gir respekt. Som leder for seksjon petanque har det derimot blitt begrenset med tid på banen.

- Selv om jeg har vært på landslaget i hele år, hadde jeg vel håpet å få spilt mer petanque i løpet av sommeren og høsten. Mye har regnet bort, NM ble administrert bort, men tre treningsuker i Frankrike i sommer håper jeg kommer godt med. Jeg føler meg uansett mentalt sett veldig motivert for VM-spill nå.

Ellen spilte også under Nordisk på hjemmebane tidligere i år. Dette var hennes debut på landslaget, noe som absolutt ga mersmak. I fjor kom hennes første NM-gull, for øvrig sammen med landslagskollega Lisbeth i dobbel i dameklassen.

- Jeg synes jeg har hatt et flott petanque år som landslagspiller, først i Nordisk og nå i VM. Jeg har aldri spilt så mye petanque som dette året, både med trening og turneringer. Og så har jeg fått vært med på noen fine treningshelger med Jack, hvor jeg både har lært meg teknikk og taktikk.

Den hjemvendte

Som datter av sine foreldre tilbrakte Caroline mang en time på grusbanen. Hun var svært aktiv som junior, noe som resulterte i hele 63 landskamper. Fire landskamper i seniorklassen rakk hun også å få med seg, før hun fikk nok.

- Da jeg var ferdig som juniorspiller spilte jeg ett år som senior før jeg kjente at jeg trengte en pause. Da hadde alt dreid seg om petanque i mange år, og de påfølgende årene gikk det mye tid til jobb og skole.

Caroline Hovind-Sande

I dag, en solid pause senere, er hun heldigvis og endelig tilbake på banen.

- Nå kjente jeg igjen at det kriblet i håndleddet, og jeg gledet meg til snøen forsvant slik at sesongen kunne komme i gang. De senere år har jo også både Mamma (Signe) og Camilla (søster) brukt så mange timer på petanquebanen, at dette er jo en gyllen anledning for meg til å få sett litt mer til familien!

Veien mot VM

Grunnlaget er for lengst lagt, men man flyter ikke på rutine alene. Trening må til, tid må avsettes og fokuset må være klart. Like enkelt er det ikke nødvendigvis i praksis. Særlig mange fellestreninger har det ikke blitt, i følge damene, men alle har trent på hver sin kant.

- Vi har fått noen turneringer sammen, men stort sett har vi drevet individuell trening. Nå er det viktigste å finne roen i spillet og fremfor alt holde fokus, forteller Signe.

Signe Hovind

De siste fellestreningene før avreise ble holdt i Peter Pan-hallen, med god hjelp av de lokale petanquespillerne. Signe er full av lovord:

- Det var veldig fint å kunne trene to helger i Peter Pan hallen som en oppladning til VM etter utesesongens avslutning. Holmestrands ildsjeler har gjort en flott jobb med å forbedre treningsfasilitetene.  Vi har fått fin matching av velvillige Holmestrandspillere, og også skyteøvelsene har blitt testet flere ganger. Nå er det bare å pakke kofferten med kuler, innsatsvilje og badetøy... Og satse på at treningen gir resultater når det virkelig gjelder!

Støttespilleren

Med seg på ferden får de med seg Jack Schillermans, nederlenderen som et års tid har fungert som trener for landslagene under Nordisk og EM for herrer. Jack vil være sammen med det norske laget hele uken i Tyrkia, slik at det også blir noen treningsdager i forkant av VM.

Caroline er den eneste av de fire som Schillemans ikke har trent og veiledet.

- Jeg har ennå ikke møtt ham, så jeg er litt spent på det å ha en jeg ikke kjenner ved banen, innrømmer Caroline som likevel er positivt innstilt:

- Fra tidligere erfaringer med trenere så tror jeg han vil kunne hjelpe oss å se muligheter og andre løsninger enn det man etter en lang dag på banen kanskje ser selv. Da jeg var juniorspiller hadde jeg ved flere anledninger Rolf Jansen eller Erik Johansen ved banen under kamp. Min erfaring fra den tiden er at det kan være svært nyttig å gå gjennom hver kamp, runde for runde, for å se på hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Jeg tror det er lettere å se fra sidelinjen.

Ellen nikker bekreftende:

- Han er stor støttespiller og god trener, så han kommer til tilføre laget mye. Det er fint å ha en trener som ser de tre beste spillerne til hver kamp.

Ellen Sanna Andersen

- Når det gjelder å ha med landslagstreneren, så tror jeg dette kun kan ha positiv effekt. Råd og tips er godt å ha med seg på veien. Det være seg lagsammensetning og taktikk for kampene, sier Lisbeth før Signe utdyper ytterligere:

- Jeg føler at Jack kan være en god støtte, både taktisk og teknisk. Han ser spillet fra sidelinjen på en annen måte enn vi kanskje gjør ute på banen. Han har også lang erfaring som toppidrettsutøver og jeg tror han har mye å ”gi”, også når det gjelder den mentale delen av spillet.

Aberet er avstanden. Geografien tillater ikke hyppige treninger sammen med Coach Jack. Det hele har før avreise Tyrkia blitt begrenset til elektronisk kontakt. Han har oversendt øvelser, både i legging og skyting, og har lenge engasjert seg med hyppige henvendelser med treningsoppdateringer og gode råd. Gjensidig tillitt er alfa og omega for et konstruktivt samarbeid

the overall cardiovascular condition of the patient. Is this viagra kaufen preis Active substanceSildenafil citrate is a white to off-white crystalline powder with a solubility profile dependent on pH..

An assessment of environmental risk was not performed, and no significant environmental effects are anticipated.that cultural factors and patient-physician communication viagra without prescription.

Most of today's easy-to-administer treatment options, can• Hormone replacement therapy for hormonal cialis online.

. Damene er innstilte på å nyte godt av hans erfaring, både som spiller og trener:

Signe håper og tror det vil bli en positiv erfaring.

- Jack skal følge spillet både for å gi oss korreksjoner, innspill til endringer samt eventuelle bytter i lagoppstillingen. Hans kjepphest kan vel sammenfattes i ett ord ”Fokus” – og det gir ofte gode resultater.

Dagen før avreise

I skrivende stund er det enda litt tid igjen før avreise. Vi snakker ikke uker, ikke dager, men timer. Reisen nedover til Tyrkia skjer torsdag, fire dager før mesterskapet starter. Det tar noen dager å venne seg til varmen og klare å konsentrere seg fullt om oppgavene på banen.

Det er en spent gjeng som reiser. Forventninger om resultater vil ingen røpe, for fokuset er først og fremst å få til sitt eget spill til å fungere. Å møte mange spennende lag og formodentlig vinne noen kamper blir som bonus å regne. I første rekke må vi nøye oss med å se hva trekningen bringer:

- I alle internasjonale turneringer er man jo litt avhengig av trekningen; bare se på fotball-gutta... Jeg håper vi får spillet til å sitte skikkelig, og kan være fornøyd med egen innsats etter hver kamp. Og så er det ikke til å stikke under en stol at det ikke gjør noe om vi slipper å møte f.eks Frankrike i gruppespillet, presiserer Caroline og får støtte av Signe:

- Hvordan det resultatmessig går i VM avhenger mye av trekningen. Selv om vi spiller over evne kommer vi fort i nasjons-cupen hvis vi får Frankrike, Thailand og Tyskland i gruppen vår.

- Men, vi skal uansett gjøre vårt beste. – og litt til!

Heia Norge!Petanque.no stiller seg fremst i rekken av supportere, og ønsker det norske landslaget alt godt i VM. Måtte poengene trille inn, kampene bli vunnet og pokalen høyt hevet!

Oppdateringer fra VM? Vi skal gjøre så godt vi kan. Følg med!