Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Gratulerer med fantastiske resultater, gratulerer med enkeltseiere og gratulerer med hvert eneste poeng. Tusen takk til uvurderlig hjelp fra alle de frivillige som har stått på både før, under og etter arrangmentet. Uten dere hadde det ikke gått. Tusen takk til ekte idrettsglede og god stemning blant de nordiske delegasjonene og tusen takk til publikum fra fjern og fra nær. Sammen har vi skapt et Nordisk Mesterskap som går inn i historien med mange fine minner. Tusen takk!

Den internasjonale dommeren Mike Pegg, innleid fra England, har hatt rolige dager på jobb. For Norges eneste dommer (…) har det rett og slett vært svært lite å gjøre. Det har rett og slett vært en god stemning på banen hele helgen. Alle har vært blide og glade, og alle har gjort sitt for å skape en fin stemning både på og utenfor banen.

Fin stemning var det også i Frognerparken Cafe, hvor lunsjen ble fortært både lørdag og søndag. Dette stedet innehar en god porsjon norsk petanquehistorie, hvor mye av det opprinnelige norske petanquemiljøet har sine røtter. Cafeen skiftet eiere for noen år tilbake, men stemningen er fremdeles som støpt inn i veggene, og derfor var det nok ekstra hyggelig for en del av spillerne og hjelpemannskapet å spise nettopp her. – Ja, også smakte maten veldig godt!

Svært gledelig for både arrangører og utøvere er antall tilskuere som har bivånet mesterskapet disse to dagene. Naturlig nok har de fleste vært norske spillere, men også mange tilreisende har tilbrakt helgen i Frognerparken. Familie og venner har støttet opp om landslagene, og nysgjerrige har stoppet opp. Særlig de danske tilreisende tilførte god stemning med sine oppmuntringsrop. Mer uventet var det å møte på gamle helter og heltinner som ikke selv har spilt på mange, mange år. Det er veldig hyggelig å se og høre at disse fortsatt følger med på petanquemiljøet og benyttet muligheten til å hilse på. Vi håper de fant inspirasjon til en retrett på petanquebanen!

Når alt dette er sagt: La oss se på resultatene. Det er jo dette Nordisk egentlig handler om.

Beste nasjon i mesterskapet

Som vi ser av tabellen overfor ble, ikke uventet, Sverige mesterskapets beste nasjon. Tross skuffelse på herresiden fikk Sverige til sammen 17 poeng, mye takket være svensk dominans i kvinneklassen. Dette er fem poeng mer enn nest beste nasjon, Finland. Antall poeng bestemmes ut i fra plasseringene i de tre ulike klassene. Se regler HER.

Ingela Erikson, leder for Sveriges Bouleforbund, mottok pokal av Signe Hovind.

Nordisk: Herrer

1. Danmark 1: Launy Larsen, Emil Pettersen og Anders Erlandsen
2. Norge 2: Tom Johansen, Ronny Gudmundsen, Trond Rekdahl og Roger Støa
3. Norge 1: Ole Hågensen, Lars Storaker Bruu, Benny Ble-Lafkih og Robert Pettersen
4. Finland 1: Olli Sinnemaa, Tuukka Ylönen, Jusso Siro og Arttu Poikolainen

Mye godt spill har det vært. Selvfølgelig. Nordiske spillere har flere ganger vist at også vi er blant verdenseliten.  Spesielt har vi frydet oss over danskenes førstelag. Ungguttas spill har vært strålende. Når publikum attpåtil serveres ekte entusiasme og gledesuttrykk, forringes inntrykket ytterligere. Så gikk det også som det gikk: DK 1 gikk helt til topps i åpen klasse.

- Og se: Begge Norges lag er inne på listen! Mer om dette lenger nede i artikkelen.

Nordisk: Damer

1. Sverige 2 (U23): Emma Bergström, Rebecka Bergström, Matilda Boström og Nanna Boström
2. Sverige 1: Tove Naess, Jessica Johansson, Jenny Hamberg og Tove Orrbeck
3. Finland 2: Kati Nieminen, Mirva Näsilä og Merja Salonranta
4. Finland 1: Tiitta Kangas, Stiina Kamppuri og Anu Sutinen

Å gå til topps gjorde også de to svenske damelagene, som begge har utmerket seg spesielt med sitt gode spill denne helgen. Finalen i dameklassen ble en ren svenskekamp, hvor U23-jentene trakk det lengste strået etter en skikkelig slitekamp.

Finlands damelag møtte hverandre i kampen om bronse. Også denne kampen varte lenge, men endte til slutt 13-6 til førstelaget.

Forbundene har alle forsøkt å stille U23-lag både for menn og kvinner, men kun Danmark og Sverige har maktet dette. Helt uproblematisk har det heller ikke vært for Sveriges del. Bergstrømtvillingene (Sverige damer 2/U23) er med sine 17 år unge nok til å stille i juniorklassen. U23problematikken er løst ved at også disse, dersom noen, stiller i henholdsvis åpen klasse og dameklasse.

Nordisk: Junior

1. Sverige 2: Tobias Svensson, Daniel Eriksson, Thor Hjelm og Johan Berntson
2. Finland: Thanakorn Singthong, Antti Pasanen, Sako Talja
3. Sverige 1: William Silfverberg, Lasse Nihlmark, Sebastian Hjortander og Gustav Oskarsson
4. Danmark 1: Mathias Beyer Andersen, Nicolai Witzke og Sasha Donkild

Blant de yngste stilte både Norge og Sverige med to lag. Finland stilte med kun ett, noe også danskene måtte etter frafall grunnet sykdom. Mesterskapets yngste gledet de mer garvede spillerne med gode legg og knallharde skudd, og ga oss godt håp for fremtiden.

I bronsefinalen revansjerte Sveriges førstelag seg fra fanny i semifinalen, med å vinne 13-0 mot Danmarks førstelag. Selve finalen, derimot, ble langt mer jevn. Sveriges andrelag vant til slutt 13-11 over de finske guttene, og kunne litt senere løfte pokalen høyt over hodet.

Den norske junioravdelingen

Veldig hyggelig for vår egen del er at vi på hjemmebane maktet å stille to juniorlag. Jørgen, Eivind, Henrik, Ruben, Marthine og Jonas deltok alle i sitt første nordiske mesterskap. Enkelte av dem deltok til og med i sin første turnering noen gang. Ikke all verdens rutine, med andre ord, men våre juniorer har trent fast og trutt med Leif Høgberg som mentor og pådriver. Høgberg sin innsats skal applauderes! Det skal ikke mye fantasi til for å anta at det til tider kan være en tålmodighetsprøve å være juniortrener. Han deltok like fullt i Nordisk, først og fremst som trener for førstelaget. Jean Jaqcues Razaka stilte opp som trener for andrelaget.

De norske juniorene kjempet så godt de kunne og ut i fra forutsetningene kunne man ikke vente mer. Veldig gledelig at juniorene sanket bra med poeng, til tross for tap. To poeng ble det like fullt til begge lag: 13-7 over Willy Olsen fungerer da fint som seier! Håpet er at dette har gitt mersmak slik at vi får gleden av å følge utviklingen videre på petanquebanene rundt omkring i årene fremover.

Norsk i Nordisk

I Nordisk Mesterskap i Petanque 2011 stilte de norske lagene med en, for dem, unik tilføring. Jack Schillemans fra Nederland ble engasjert som landslagstrener for ett år siden, i det håp om å tilføre de norske lagene det lille ekstra som må til for å nå frem i Nordisk.

Nå som vi har fasiten, kan vi med trygghet fortelle at dette har vært et fruktbart engasjement. Samtlige seniorspillere har respondert på en god måte. En landslagstrener i utlendighet har begrenset mulighet til å aktivt følge opp med landslagssamlinger og treninger. Schillemans har likevel løst dette problemet med aktiv kontakt og et solid fokus på egentrening. Skjemaer for spesielle øvelser ble tidlig i prosessen utdelt spillerne, han har deltatt på samlinger og treninger, og ikke minst har han veiledet lagene under Swio i februar.

På herresiden har de norske lagene hevet seg fra nesten til fullt ut. Hyppige treninger har virkelig vist seg å være lønnsomt, i tillegg til veiledning før under og etter kamp.

I dameklassen måtte førstelaget takle et visst forventningspress. Nå gikk det ikke slik man ønsket, og det må sies å være noe skuffende resultat. Kun en seier i innledende, og dermed heller ikke noe sluttspill. Synd, for potensialet tilsier så mye mye mer.

Der Damer 1 skuffet, overrasket Damer 2 desto mer. Faktisk hadde andrelaget før siste innledende kamp teoretisk mulighet til å gå videre til semifinale. Dessverre tapte de denne, og dermed forspilte de også muligheten til sluttspill. Likevel, alt i alt en bra turnering for Norge Damer 2.

Det store lyspunktet var herrelagene, hvor begge avanserte til semifinalen. En stor prestasjon i seg selv, og mindre blir den ikke når man minnes at sist det hendte var i 1989. For øvrig også den gang i Frognerparken.

Gleden spillerne viste hverandre og tilskuerne da sluttspill var klart, levnet ingen tvil om at dette virkelig var stort og etterlengtet. Det var ikke fritt for klump i halsen og snev av gledestårer hos noen og enhver.

- Og så kan man diskutere om det var heldig eller uheldig å møte hverandre allerede i semifinalen. Det positive er at det uansett utfall i kampen sikret Norge ett lag i finalen. Sist gang Norge hadde et lag i en finale i Nordisk, var i Finland en gang på nittitallet.

Vel, Norges andrelag med Tom, Ronny, Trond og Roger skulle denne gangen vise seg å være det beste laget. Norge 1 med Ole, Lars, Benny og Robert tapte 7-13 og måtte dermed ta til takke med den noe forsmedelige bronsefinalen.

Her møtte de Finland 1 og våre menn kontrollerte kampen hele veien inn til seier: 13-5. Finland klarte aldri å svare på motstanden, og dette ble kanskje helgens enkleste kamp for det norske førstelaget. Norge fikk bronse!

Noen baner bortenfor foregikk den gjeveste kampen av dem alle: finalen i åpen klasse. Tom, Ronny, Trond og Roger kjempet mot danskenes førstelag. Danskene, som hele helgen hadde briljert med sitt spill, slet mot nordmennene i de første rundene. Norge 2 kapret poeng for poeng frem til 6-0. Plutselig begynte danskenes spill å sitte, og nordmennene fikk attskillig mer å bryne seg mot. Det skulle vise seg å bli en tett kamp fra dette tidspunkt. 13- 11 ble sluttresultatet, i favør Danmark. Olè olè fra publikum og tre særdeles blide danske drenger.

Sølvmedalje i Nordisk er definitivt gledelig, og sammen med bronsevinnerne kunne Norge juble seg helt frem til pallen. Dette var gøy.

- Veldig gøy!