Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Under Nordisk Mesterskap 2011 kommer Norge til å stille med to juniorlag. Det er ikke alltid vi har klart å stille med lag, og vi er derfor svært glade for at vi i år klarer det på hjemmebane. På tross av at vi har hatt utfordringer på juniorsiden har vi en historie også her, og i denne artikkelen har vi forsøkt å samle trådene. 

Norge deltok for første gang med juniorer i 1987 under Junior-VM i Belgia. Det ble ingen seire på det norske laget, men historien forteller at man møtte meget sterk motstand. På det norske juniorlaget spilte Luis Miguel Sabater og Christopher Sæter fra Follo Petanca Klubb, der tredje junior var Vidar Hauger fra Oslo Petanque Club.

Det skulle gå flere år før Norge sendte ut juniorer på nytt. Først i 1991 stilte Norge for første gang med landslag i juniorklassen i hele tre turneringer. Det første rene laget deltok i Nordsjømesterskapet som fant sted i Eindhoven, og de norske spillere var Freddy Bruu, Lars Bruu og Ingrid Hauger. Det ble nok litt brutalt for våre juniorer uten en eneste seier under mesterskapet.

Litt senere samme år spilte våre juniorer sitt første nordiske mesterskap. Her stilte Norge for to juniorlag. Ole Chr. Hågensen, Ingri Hauger og Ellen Johansen dannet det ene laget, mens Hamartrioen Magnus Utgård, Benny Bel-Lafkih og Trygve Fjerdingstad var på det andre. Det beste norske laget ble det førstnevnte laget. De vant halvparten av sine kamper og var virkelig nær seier i enda to kamper. De var også det eneste laget som slo dagens beste juniorlag. Vårt andre juniorlag: Magnus, Benny og Trygve, startet flere kamper sterkt med 7-8 poengs ledelse.

I Malmö ble det 2. – 4. august arrangert verdensmesterskap for juniorer. Norge stilte med ett lag i dette mesterskapet. Det norske laget bestod av Freddy Bruu, Ingri Hauger, Ole Chr. Haagensen og Ellen Johansen. Norge fikk meget tøff motstand i sin pulje, med lag som Frankrike, Thailand, Tunisia og Marokko.  I et slikt selskap ble det kun innledende kamper for det norske laget som kom på 16. plass av 21 lag.

I 1992 fikk Norge sin første seier i Nordsjømesterskapet i England da Hamar-gutta Magnus Utgård, Trygve Fjerdingstad, Benny Bel-Lafkih vant en kamp. I Nordisk dette året fant Ellen Johansen, Ingri Hauger og Thomas Støa ikke seg helt til rette i Finland, og tok bare med seg 3 poeng på tre kamper hjem til Norge. Det andre norske juniorlaget som besto av brødrene Ole og Joachim Hågensen sammen med Lars Bruu, spilte seg frem til semifinale der det ble tap 8 – 13 mot Sverige 1.

Nordisk mesterskap gikk på hjemmebane dette året. Gull for juniorer i Nordisk mesterskap i petanque har så langt aldri gått til Norge. Det skulle det ikke gjøre dette året heller, men vi var nære. Veldig nære. De to svenske juniorlagene var meget sterke, og hadde begge vunnet flere store turneringer i åpen klasse både innad i Sverige og i utlandet. Senest dagen før Nordisk diskuterte spillerne hvordan de to lagene deres burde spille taktisk for ikke å møte hverandre før i finalen. Kanskje brukte de litt for mye konsentrasjon nettopp på dette, for til finalen kom ingen av dem! De møttes i bronsefinalen etter at det finske førstelaget hadde slått svenskenes andrelag i en meget spennende semifinale som kunne vippet begge veier i siste omgang. Det norske førstelaget med Christer Nordby, Camilla Pedersen og Thomas Støa slo ut svenskenes sterkeste lag i semifinalen med hyggelige 13 – 8! Det var synd at de måtte se seg slått av Finland i finalen, for dette laget kunne gått hele veien med det samme, gode spillet som de viste i semifinalen. Uansett er dette en meget sterk prestasjon av spillere som kvalifiserte seg ved å være eneste påmeldte til kvaliken for juniorer. Vårt andre, og antatt sterkeste lag, Ellen Johansen, Lars Bruu og Andre Erdal, fikk det tøft, og endte dessverre uten seire. Oppsummering: Sverige gråt, Finland og Norge jublet!

I 1996 stod det nykomponerte juniorlaget under Nordsjø i Leidenschdam, Nederland for det mest oppsiktsvekkende resultatet blant de norske lagene dette året. Laget besto av Caroline Hovind, Tony Manzano og Lars Bruu. Ikke bare vant de like mange kamper (7) som Norge 3, men de slo de svenske bronsemedaljørene fra junior-VM i begge sine kamper. Hadde det ikke vært for total kollaps i den aller siste kampen med tap for England 0 – 13 hadde de blitt det beste norske lag gjennom tidene – uansett klasse.

Året etter var kun Caroline Hovind (16) igjen, og vi stilte med et meget urutinert lag, hvor både Camilla Hovind (12) og Tommy Kristoffersen (13) var helt ferske på dette nivået. At de gikk fra tap til tap får så være, men på tross av det var mye av spillet meget bra, og flere av kampene var jevne og spennende med mye godt spill.

Det er grunn til spesielt å fremheve Camilla på dette laget. Sine 12 år til tross spilte hun helt på nivå med de fleste av sine konkurrenter på sin plass som førstelegger, og det var tydelig at vi her hadde et talent som vi måtte sørge for å få sjansen til å utvikle seg ytterligere i årene framover.

Camilla som spilte fra tidlig alder er den juniorspilleren som har kommet over 100 landskamper med sine 102. På plassene bak har vi nok en jente, Madeleine Breiby, med 73 landskamper. Først på tredjeplass kommer beste gutt: Camillas samboer Lars med sine 71 landskamper. Vi tar også med at storesøster Hovind (Caroline) er på fjerdeplass med sine 63 landskamper. Totalt er det registrert 38 spillere som har spilt juniorlandskamper. Noen mangler, men de var ikke mulig å oppdrive. Det vi er sikker på at vi mangler er fra Nordisk mesterskap fra 1996.

Se hele adelskalenderen for juniorer!

Som nevnt er det gledelig at vi på nytt har med to lag under Nordisk mesterskap, og det blir arrangert flere internasjonale mesterskap i løpet av en sesong. Vi håper Nordisk inspirerer slik at våre juniorer både får lyst til å spille nasjonale turneringer og internasjonale mesterskap i sesongen, og videre i årene som kommer.

Årets - og fremtidens - juniorspillere blir vi bedre kjente med utover våren...