Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

28. august 2010 ble det skapt et lite stykke historie i Bergen. Byens første petanqueturnering gikk av stabelen ved Slettemyren idrettspark, hvorav 13 lag kjempet om å bli tidenes første Bergensmester. Fem av disse var rene østlandslag.  – Og hvor havnet pokalen? Over fjellet!


(Fins det noen gang tørre baner i Bergen...?)

Det bergenske miljø

Når man skal beskrive byens petanquemiljø bør det først som sist presiseres at her er det flere. Det hele begynte å røre på seg i 2005 da Eli og Svein Andreassen hjalp til med å organisere petanque som aktivitet for LHL-foreningen i byen. Foreningen holder fremdeles på, men aldri i turneringer og kun for hyggens skyld. Eli og Svein er derimot svært aktive. De holder til i Spania store deler av året og spiller der mer eller mindre hver dag. De lovpriser de meget dedikerte spanske spillerne, og har selv valgt å spille i en klubb litt utenfor deres egen by for å lære mest mulig av de som har fått petanque inn med morsmelken. Begge er veldig glade for at Bergen Petanque Klubb er blitt en realitet og ekteparet forsøker å delta aktivt når de er hjemme i Norge. Svein er for øvrig utdannet dommer og det hersker ingen tvil om at mannen har ervervet svært mye kunnskap om spillet, både spillforståelse, teknikk, taktikk og opprinnelse. Det var derimot noe han hittil ikke hadde klart å finne ut, som vi fra over fjellet heller ikke kunne hjelpe med. Hvorfor kaller vi grisen for nettopp gris…? Noen som vet?

(Magnus Holtermann sammen med Eli og Svein Andreassen.)

Vi slo av en liten prat med turneringsleder Magnus Holtermann for å høre mer om klubben og det bergenske petanquemiljø. Det viser seg at Bergen består av flere miljøer, med mer eller mindre kontakt. Selv hadde han tidligere ingen kunnskap til petanque utenom at han hadde sett folk spille det i Sør-Frankrike. Vendepunktet ble hans kjære Elena. Hun bodde sammen med Kenneth Larsens datter Ida, og da Kenneth samlet venner og familie til petanquesammenkomster ble Magnus med som påheng. Det tok ikke lang tid før både han og Elena ble klubbmedlemmer. I dag teller Bergen Petanque Klubb 16 medlemmer, og enda flere spillere er det i de ulike miljøene tilknyttet klubben.

Noen av disse spillerne går under betegnelsen Undergrunnsmiljøet. I denne turneringen var de representert med et lag som vant B-turneringen.  I tillegg har Bergen et fransk miljø med aktive spillere. Disse er muligens ikke så begeistret for værforholdene de har flyttet til, og valgte espresso og croissanter foran petanque da regnværet veltet ned lørdag morgen. Vi satser på å se dem til neste turnering! Ellers ble lokalavdelingen til LHL-foreningen nevnt lenger oppe, og sist men ikke minst fins det også et miljø med petanquespillende pensjonister.

Solid grobunn

Det er altså flere frittstående miljøer tilknyttet Bergen Petanque Klubb, en solid grobunn til vekst og utvikling i fremtiden . Per i dag bruker klubben 7 baner, men har et håp om å øke medlemmer til å dekke 10-12 baner allerede til neste år. Klubben selv består av både unge og litt eldre med tette familiære og vennskapelige bånd. Hørt det før, sier du? Ikke så rart. Bergensklubben kan med rette kalles Petanque-Norge i miniformat.

Les gjerne mer om oppstarten av Bergen Petanque Klubb i denne artikkelen (november 2009).

Bergensturneringen

(Samling i ekte petanqueånd. Kaffe er aldri galt når man skal ut i kamp.)

Lørdag 28. august ble den aller første petanqueturnering i Bergen arrangert. Innbydelsen lokket både lokale spillere og østlendinger til å kjempe om tittelen Bergensmester. Arrangørklubben hadde forberedt seg godt med grilling, kaffe og kaker, flott baneanlegg og en entusiasme som strålte tross øs pøsende regn. Dette var etter deres eget sigende første gang de hadde spilt i regnvær. Østlendingene på sin side var antakeligvis de minst overraskede.

13 lag fordelte seg på fire puljer. Av disse 13 lagene var ett trippellag, av praktiske årsaker. Hele fem lag hadde reist fra Osloområdet, mens ett annet var blandingslag. Medlemmene fra Bergensklubben hadde delt seg inn etter trekk-en-lapp prinsippet, og de resterende spillerne holdt seg innenfor miljøene sine. De to beste i hver pulje gikk til A-sluttspill, mens resten gikk til B-sluttspill.

(Finaleseier er finaleseier. Tre glade herrer tronet øverst i B-turneringen.)

I B-finalen vant Anders Larsen, Tor Bergersen og Jan A. Espedal fra undergrunnsmiljøet 13 -11 over blandingslaget Marius Wang (Follo) og bergenseren Andre Larsen.  Et resultat som for øvrig skulle vise seg å være identisk med finalen i A. Tredje best i B-sluttspillet og niende beste lag totalt, ble klubbleder Kenneth Larsen og klubbmedlem Anne Åsheim. Rimelig overlegen seier; 13-2 mot Kari Larsen og Magnus Holtermann.

I A-finalen stod kampen mellom mix-lag fra Osloklubbene UAB og OPC.

Begge kom til sluttspillet etter ett tap hver i puljespillet og andre lag som gikk videre.  UAB-laget bestående av Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih møtte Berit Sæbu og Jon Larsen i kvartfinalen hvor de vant komfortable 13-1. Litt lenger bort møtte det andre finalelaget, Camilla Hovind og Lars Bruu et annet Oslo-lag: Signe Hovind og Svein Woldsund. Sluttresultatet ble 13-7, og de yngste var dermed videre. I semifinalen møtte de nok et Oslo-lag; Steinar og Ellen Sanna Andersen. Kort prosess, 13-3. Også Eli og Benny gikk greit videre etter 13-5 mot Odd Toska og Einar Dalland. Dermed stod bronsefinalen mellom Toska/Dalland og herr og fru Andersen. Sistnevnte gikk av med seieren med sluttresultatet 13-8.

Helt på toppen av resultatlisten slet Camilla og Lars mot Eli og Benny. Her var det helt klart prestisje og til dels skjelvne hender ute og gikk… Eli og Benny ledet greit lenge, før Camilla og Lars kom nådeløst tilbake

a minimum duration of three months is generally acceptedthe patient or the couple. How long does cialis take to work?.

. 13-11.

Bergensmesterne

(Nybakte Bergensmestere, Lars og Camilla fra Oslo. Klubbleder Kenneth i bakgrunnen.)

Camilla Hovind og Lars Bruu ble med dette historiens aller første Bergensmestere. Gratulerer! Det er også blitt lovet å poengtere at det eneste laget som denne dagen greide å slå vinnerlaget, var Lise og Svein Bruu… Gratulerer også til dem!

Når pokalen først skulle over fjellet, var det nok hyggelig for bergenserne at den gikk til nettopp de to som var med på å markere oppstarten til Bergen Petanque Klubb!

Fullstendig resultatliste finnes HER.

En stor takk

(Etablert og nybegynner, hånd i hånd. Eli Andreassen og Ida Larsen.)

Det var fantastisk hyggelig å komme til Vestlandets hovedstad for å få et innblikk i deres relativt nye petanquemiljø. Vi fra Oslo og omegn ble tatt imot på en utrolig fin måte. Her var det lagt opp til sosiale sammenkomster både kvelden før, etter selve turneringen og en mindre formell trening skråstrek turnering på søndag for de som ønsket det. Samtlige var inkluderende, sprudlende, ivrige og generøse . Det har nok aldri før vært hyggeligere å være østlending på Vestlandet!

Tusen, tusen takk til alle dere for en flott helg med spilling og sosial hygge. Vi håper dere tar turen til Østlandet for å delta i turneringer til våren, og om vi ikke sees da sees vi garantert til neste Bergensturnering! På vegne av oss som reiste over til dere: TUSEN TAKK!


Tekst: Eli Gjengstø