Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

I forkant av Verdensmesterskapet for damer har vi sett litt i arkivet, og her er det flere stolte VM-øyeblikk. Noe har vært publisert før, men også noe av det stoff petanque.no formidler i forkant av dette VM har ikke tidligere vært formidlet. Mens vi venter på at det braker løs i Montauban, Frankrike i tidsrommet 4.- 6. oktober har vi gleden av å gjengi en artikkel som sto i Østlandets blad 19.oktober 1988.

Bildet over, fra venstre: Unni Stapnes, Anita Stadheim, Francisco Sabater (lagleder og trener) og Kristin Alstad, alle Follo Petanca Klubb.

Skribent var Bonsak Hammeraas. Dette har ikke vært publisert før og vi takker Anita Stadheim (deltaker) som har tipset oss om dette. Denne artikkelen er hentet fra det aller første VM norske damer deltok i. God fornøyelse!

Follo-sensasjon i VM

Den norske åttendeplassen i petanca-VM for damer gikk ikke upåaktet hen. Spanske aviser sto i kø for å sikre seg intervju og bilder av overraskelseslaget i denne «edle» kulesporten. Norges lag besto av Anita Stadheim, Kristin Alstad og Unni Stapnes, alle fra Follo Petanca-klubb. 19 land deltok i mesterskapet på Mallorca. Thailand ble mester.

For å sette den norske innsatsen litt i perspektiv kan nevnes at vi her til lands har 100 lisensierte spillere, mens det i land som f.eks. Frankrike og Spania må regnes som folkesport. Frankrike har over 580.000 lisensierte spillere i sin stall, og Spania 180.000. Ikke rart spanske journalister med inngående kjennskap til sporten så hvor sensasjonen i mesterskapet lå. Selv om Thailand gikk helt til topps. Norge plasserte seg for øvrig foran Frankrike og like bak Spania.

Spansk trener

Det er gjennom spill i hele sommer at det norske laget er plukket ut. Anita Stadheim, Kristin Alstad og Unni Stapnes har trent under ledelse av spanjolen og Kolbotn-mannen Francisco Sabater, riktig en storhet innen petanca-sporten. En selvskreven lagleder ble han derfor for laget. Dette var hans ellevte VM som spiller eller lagleder, og særlig hyggelig var det at det gikk på hans hjemmebane.

Petanca er ingen frøkensport hvis noen skulle tro det. Mesterskapet gikk over fire dager og det var spill fra tidlig om morgenen til sent på kveld. Innledningsvis ble det spilt i puljer. Mot Sverige ble det norske resultatet 7-13, mot Monaco 6-13, mot Tyskland seier 13-2 og mot Japan seier 13-6. Sverige vant puljen, mens Norge ble toer på bedre målforskjell enn Monaco, som for øvrig hørte med til favorittene i mesterskapet. Nå var de utslått. En tøff dag ble avsluttet med kvartfinale mot Canada. Her klarte ikke Norge helt å følge opp sitt gode spill fra innledningen og det ble 8-13.

Spennende

Neste kamp for Norge gjaldt plassering fra 5 til 8. Her var Spania 2 motstander, men våre norske Follo-damer var ikke snauere enn at de gikk rett opp i ledelsen 6-0. Spanjolene både på tribunen og på banen holdt på å få sjokk. Om det var Franciscos uteblivelse som gjorde utslaget skal være usagt, med det norske laget fikk nerver og spanjolene gikk rett og sikret seg seieren 13-6. Mot Nederland spilte Norge igjen en meget god kamp, men Nederland spilte en av sine beste kamper overhodet, og da var det de som vant 13-8. Dermed ble det 8. plass til Norge i petanca-VM. Follo og Norges damer fikk en utrolig støtte fra den spanske klubben til Francisco Sabater. Som en takk til klubben «Club Petanca puente» overleverte Anita, Kristin og Unni blomster før de satte seg på flyet hjemover.


 

Følg med, neste gang korter vi ventetiden fra VM i 1994 da vi fikk vi den "ære" å møte de regjerende verdensmestre.