Publiserte artikler

Søkeboks

Webmaster

Landslagene både for herrer og damer skal snart ut i to av årets store begivenheter, VM for damer og EM for herrer.  VM for damer blir arrangert i Frankrike, nærmere bestemt i Montauban i tidsrommet 4.-6. oktober. Europamesterskapet i Petanque for herrer spilles 10.-13. oktober, og mesterskapet finner sted i Roma.

VM for kvinner

Våre damer skal først ut. For Norge spiller i år Signe Hovind, Ranu Homniam (OPC) og Lisbeth Fossen (ØPC) og Eli Gjengstø (GPK). Et sammensatt lag som er tatt ut av landslagsledelsen. Laget består av enormt mye erfaring for to av spillerne, mens de to andre har langt fra samme erfaring fra store mesterskap.

Av de rutinerte er evigunge Lisbeth Fossen den på laget som har flest landskamper med 238 kamper. Årets VM blir hennes niende VM og EM. Vi kan ikke unngå å minne om at hun var med på et stolt øyeblikk i norsk petanquehistorie da hun var en av tre kvinner som var med på laget som tok en fantastisk 4. plass under VM i 1996.

Signe Hovind er også en spiller med masse erfaring fra landslag og har nå spilt 196 landskamper. Vi regner med at hun passerer den magiske grensen for 200 landskamper under mesterskapet. Om så blir hun den tredje spiller har spilt 200 landskaper for Norge. Kort og godt imponerende.

Ranu Homniam spilte sin første internasjonale turnering under EM i 2012 og etter dette har hun også deltatt i Nordisk Mesterskap tidligere i år. Det er langt opp til hennes makkere i antall kamper, men ut fra kvaliteten hun viser på sitt beste burde det bli mange flere kamper og mesterskap på Ranu.

Eli Gjengstø spilte sin første turnering med flagget på brystet tidligere i sesongen under Nordisk Mesterskap. Her spilte hun fem kamper. I prosessen fra å være petanqueenke til landslagspiller har hun hatt enorm positiv utvikling som spiller de siste sesonger. Fortsetter utviklingen får Petanque-Norge mye glede av Eli også som landslagsspiller i årene som kommer.

De siste mesterskap har Norges kvinnelandslag vist at vi hevder oss godt i dette celebre selskap. Nivået på internasjonal kvinnepetanque er blitt vesentlig bedre den senere tiden og det er mange nasjoner som nå prioriterer disse mesterskap. Leverer våre jenter spill og plasseringer som de seneste tre mesterskap skal vi være meget fornøyd.

  • 2012, EM Belgia: Damene våre kom helt til finalen i Nasjonscupen
  • 2011, VM Tyrkia: Endte til slutt sin ferd i Nasjonscupens kvartfinale
  • 2010, EM Slovenia: Helt til finalen i Nasjonscupen kjempet de seg, hvor de tapte for Monaco

Petanque-Norge ønsker dere lykke til!

 

EM for herrer

Våre herrer skal i år reise til Italia og Roma hvor Europamesterskapet avvikles. Tre av fire spillere spilte sammen på Norges førstelag i Nordisk tidligere i år: Ole Hågensen (GPK), Benny Bel-Lafkih(GPK) og Roger Johansen (HPK). Fjerdemann Ronny Gudmundsen(ØPC) var kaptein for Norges andrelag.

Seksjon Petanque har satses mye på landslagene de senere år med noe økonomisk støtte til spillere og engasjement av en fast landslagstrener.  Med dette som et lite bakteppe er nok årets mesterskap på herresiden det viktigste internasjonale mesterskapet for Norge på lang tid. Som kjent går VM og EM annenvært år der nå EM er blitt den arena som også er kvalifiseringn for neste års VM. Etter at denne form for kvalifisering ble innført har Norge enda ikke greid å komme til VM. Nå er forventingene store til at våre herrer skal få et resultat som tilsier at Norge endelig kan delta i Verdensmesterskapet.

Det er mange landslag som stiller i EM. I EM 2011 var hele 36 nasjoner med. Alle de store petanquenasjoner stiller og flere nye nasjoner har kommet med den senere tid. Antall nasjoner som kvalifiserer seg til VM er 24. Det blir ikke enkelt å hevde seg i et slikt selskap, men en plassering blant de 24 beste må helt klart være målet.

Den norske herretroppen er stort sett en samling av rutinerte landslagsspillere. Den som har flest landslagskamper på seniornivå er Benny Bel-Lafkih med sine 167 landslagskamper. Han er den eneste norske spiller som har vært med på de to tidligere EM som er blitt arrangert og av andre store mesterskap har han erfaring fra to VM-turneringer. Benny har i tillegg 17 landskamper på juniornivå.

Ronny Gudmundsen har 158 landskamper. Dette er Ronnys første EM, men han har erfaring fra hele fem VM. Det første VM han deltok i er helt tilbake i 1993 da VM ble arrangert i Thailand. Ronny fikk her gleden av å spille mot legender som Quintais, Simoes og Passo. Attpåtil fikk Ronny og hans makkere poeng mot dem...

Ole Christian Hågensen har 156 landskamper på seniornivå, og har spilt EM en gang tidligere. I tillegg har han erfaring fra fire VM. Ole er også den i troppen som har flere landskamper på juniornivå, der han i sine yngre dager rakk å få med seg 37 kamper.

Ferskingen på laget i denne sammenheng er Roger Johansen med sine 35 landskamper. Roger har verken spilt VM eller EM tidligere så vi tipper at dette blir en ekstra spesiell begivenhet for han. Kampene han har spilt har han fra Nordisk- og Nordsjø-mesterskapene.

Det er mange meninger og de fleste av oss mener mye om uttak av landslag, kvalifisering eller andre løsninger. Det vi kan slå fast er at denne kvartetten befinner seg blant topp fem på rankinglisten når EM starter. Dette betyr at vi sender våre beste spillere til EM.

Måtte dere lykkes med spillet og nå de mål dere selv setter dere. Lykke til!

 


 

Gå ikke glipp av fortsettelsen: Follo-sensasjon i VM for damer - Artikkel fra historiens aller første verdensmesterskap i petanque for damer.